Nagyvilág

Pravda: primitív kormányunk lesz

A csütörtöki szlovák lapok élesen bírálták Robert Fico kijelölt kormányfőt koalíciós partnerei megválasztása miatt.

A SME című tekintélyes polgári napilap szerint azzal, hogy a szociáldemokrata Smer elnöke Vladimír Meciarral (a Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom /LS-HZDS/ vezetőjével, egykori miniszterelnökkel) és Jan Slotával (a Szlovák Nemzeti Párt /SNS/ szélsőségesen nacionalista vezetőjével) lépett koalícióra, azok közé a politikusok közé süllyedt, akiket a baloldali Európa mélységesen megvet.

Persze, végső soron nem Fico karrierje a fontos, hiszen mindenki a maga sorsának kovácsa. A lényeg sajnos az, hogy Fico szerdai döntésével az ország sorsát szabta meg néhány évre, mert a Szlovákiában tizenhat éve egymással szemben álló és összebékíthetetlen két politikai nemzedék egyikének alaptípusát jelenítette meg. Azt az alaptípust, amelynek megteremtője és megtestesítője az a Vladimír Meciar, akinek most Fico az utódjaként jelenítette meg önmagát. Azzal pedig, hogy Slotát is a kebelére ölelte, Fico örök időkre lerombolta pártja távlatait, azt, hogy egy napon majd modern baloldali párttá tudjon válni – írja Martin Simecka főszerkesztő.

A választás eredményei első alkalommal kínáltak fel korábban sosem kínálkozó lehetőséget, hiszen Meciar most először gyöngült meg olyannyira, hogy marginális politikussá zsugorodott. Erre mi történik? Fico magához emeli Meciart, mint aki a jövőtől való félelme miatt a „bizalmas múltban” keresi támaszát. „A gyengeség ilyen megnyilvánulását a politikában kegyetlenül büntetik” – fogalmaz a SME.

Primitív kormány

A Smer–SNS–HZDS hármassal Szlovákiának primitív kormánya lesz – írta a pozsonyi Pravda. A baloldali lap cikkírója, Dag Danis szerint a szociáldemokrata Robert Fico kormánya „nemcsak ezért lesz primitív, mert egy populistára (Fico), egy hazudozóra (Meciar) és egy részegesre (Slota) támaszkodik”, hanem azért is, mert Fico kínálata a program, a politikai vonzatok, a személyek tekintetében „messzemenően problematikus”.

A lap rámutat: a Fico vezette Smernek nincs semmilyen kormányzati tapasztalata, forrásai pedig meglehetősen korlátozottak: az eddigi kormányban több olyan miniszter volt – pénzügy, szociálpolitika, külügy – akikhez mérten Fico csapatában csak másod-és harmadosztályú játékosok kínálkoznak, Slotáéban nemkülönben, s bár Meciar pártjának vannak kormányzati tapasztalatai, „már nem emlékszik rá, hogy milyenek…” – utal a felejtés szerepére a cikkíró abban az értelemben, hogy Meciar bűnbocsánatban részesült, s íme, ismét kormánypárti lett.

„Az új kormánynak azonban a legnagyobb problémája jellembeli lesz, mégpedig politikai és erkölcsi értelemben is jellembeli” – véli a lap, és kifejti: a Smer hosszú ideig nem vállalkozott saját politikai orientációjának nevesítésére, „a szociáldemokráciával pedig csak a közelmúltban azonosult”. Rámutat: a Meciar-féle HZDS „már a legkülönfélébb, így a baloldali, a liberális, most éppen a népi-konzervatív” pozitúrákat is felvette, „az SNS pedig szóra se méltó, hiszen nem egyéb, mint a +nemzeti politizálás+ ízléstelen karikatúrája” – fejezi be a szlovák baloldali lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik