Nagyvilág

Irán elutasította a G8 külügyminisztereinek felszólítását

Irán külügyminisztere elutasította csütörtökön a G8 csoport külügyminisztereinek felhívását, hogy Teherán a jövő héten adjon egyértelmű és lényegi választ a nukleáris programjával kapcsolatos hathatalmi javaslatra.

Manusehr Mottaki az ENSZ New York-i központjában tartott sajtóértekezletén megerősítette: Irán augusztusban fog válaszolni a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország által összeállított javaslatcsomagra, szüksége van ennyi időre ahhoz, hogy befejezze annak alapos és óvatos elemzését. Hangsúlyozta, hogy addig nem döntenek, amíg a javaslatokkal kapcsolatos kérdéseikre nem kapnak választ, illetve amíg ki nem küszöbölik a kétértelműségeket.

“Az Iráni Iszlám Köztársaság egyértelmű és érdemi választ fog adni a javaslatcsomagra, de (…) a javaslatcsomag felvet kérdéseket és tartalmaz kétértelműségeket, amelyeket tisztázni kell” – mondta Mottaki, hozzátéve, hogy egy ilyen válaszra nem sok az az idő, ami még augusztusig hátravan.

A világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő G8-csoport külügyminiszterei moszkvai tanácskozásuk után kiadott záróközleményben jelezték: csalódottak amiatt, hogy Irán nem válaszolt hivatalosan a június 6-án elé terjesztett hathatalmi javaslatra. “Arra számítunk, hogy egyértelmű és érdemi választ kapunk ezekre a javaslatokra Javier Solana (az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője) és Ali Laridzsáni (Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója) július 5-re tervezett találkozóján, s ezek a tárgyalások gyorsan véget érnek” – áll a közleményben.

Teherán augusztus 22-re ígérte a választ, de az Egyesült Államok és az Európai Unió még a nyolcak július közepére tervezett szentpétervári csúcsértekezlete előtt szeretne választ kapni az iráni urándúsítás leállítása fejében gazdasági kedvezményeket is kínáló ajánlatcsomagra. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő csütörtökön szintén arra szólította fel Iránt, hogy a lehető legrövidebb időn belül válaszoljon az ajánlatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik