Nagyvilág

Az EU nem kommentálja az új szlovák kormány megalakulását

Nem kíván kommentárt fűzni az Európai Bizottság a szlovák kormánykoalíció frissen bejelentett összetételéhez - szögezte le a testület szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján, csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság gyakorlatában hagyomány, hogy nem fűz megjegyzéseket a tagországok belpolitikájához – emlékeztetett Amelia Torres.

Szlovákiában a választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico szerda este jelentette be: a szélsőséges Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar volt miniszterelnök nevével jegyzett Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) szándékozik kormányt alakítani.

Az Európai Bizottság az unió működésének zavartalanságát hangoztatva látványosan visszafogott maradt annak idején (2000 legelején) is, amikor egy másik tagországban, Ausztriában került a kormánykoalícióba a szélsőséges gondolkodásúnak tartott Jörg Haider Osztrák Szabadságpártja (FPÖ). A tizennégy akkori többi tagország (Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország) viszont a kétoldalú kapcsolatok befagyasztásával fenyegetőzött arra az esetre, ha a kormányban helyet kap a szélsőjobboldali erő. Miután a kormány az FPÖ-t magában foglalva megalakult, a tagországok egy ideig alkalmaztak is szankciókat, ám később a kapcsolatok fokozatosan helyreálltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik