Nagyvilág

Villepin nem indul a francia elnöki posztért

Dominique de Villepin francia miniszterelnök nem indul az elnöki posztért Jacques Chirac utódaként – közölte a kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján.

Nincsenek elnöki ambícióim –mondta Villepin arra utalva, hogy az utóbbi időben sokan a jelenlegi elnök, Jacques Chirac utódjaként emlegetik. A miniszterelnök korábban elutasított minden arra irányuló kérdést, mely szerint indulni szándékozik az áprilisi elnökválasztáson.

Villepin népszerűsége az utóbbi időben csökkent az őt övező számos botrány miatt. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szavazók csupán négy százaléka szavazna Villepinre, ha indulna az elnökválasztáson. A közvélemény által jelenleg legnépszerűbb jelölt éppen Villepin riválisa, Nicolas Sarkozy, és a szocialista Segolene Royale.

Chirac a héten televíziós interjút adott, melyben a miniszterelnököt védelmébe vette, mert egyesek a lemondását követelték, miután a Szocialista Párt vezetőjét gyávának nevezte.

A csupán egy éve kinevezett miniszterelnök súlyos presztízsveszteséget szenvedett, amikor februárban és márciusban országszerte tüntetések törtek ki az általa bevezetni kívánt első munkavállalói törvény miatt. Legutóbb pedig egy Sarkozy elleni rágalomkampányban való részvétellel vádolták meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik