Nagyvilág

A szenátus nem tiltja be az amerikai zászlók égetését

Egyetlen szavazattal elutasította az amerikai szenátus azt a republikánus indítványt, mely betiltotta volna az amerikai zászló égetését az Egyesült Államok területén.

Az alkotmánymódosításra vonatkozó indítványt, melyet kis többséggel leszavaztak, arra vonatkozott, hogy a szenátus tiltsa be az amerikai zászló meggyalázának minden formáját. A kétharmados többséget igénylő indítványt 66-34 arányban éppen egyetlen szavazattal utasították el. A zászlóégetést 1989-ben engedélyezték a szólásszabadság elve alapján.

A szavazás annak a republikánus kezdeményezésnek a része, mely a novemberi időközi választásokat előzi meg, és számos kulcsfontosságú témát vet fel.

A betiltást kezdeményezők azzal érveltek, hogy a zászló egy értékes szimbólum, mely védelmet igényel, a kezdeményezés ellenzői viszont úgy vélik, hogy a szólásszabadság sérülhet.

Számtalan nő és férfi halt meg a zászló védelmében, és kötelességünknek érezzük, hogy megvédjük, mint ahogy háborús időkben is fontos volt a védelme a nemzeti egység és a szólásszabadság jelképeként – mondta Bill Frist szenátor.


Kampánykérdés

A zászlóégetés 1989-es engedélyezése óta rendszeresen vannak szavazások a témáról, de a szerdai szavazás volt az eddigi legszorosabb, melyen 52 republikánus és 14 demokrata szenátor egyetlen szavazat híján eldöntötte a kérdést. Ha sikerül a kétharmados többséget elérni, akkor a törvényjavaslatot minden egyes államban ratifikációra bocsátják majd.

Az idén összesen négy alkalommal jelentettek zászlóégetést az Egyesült Államokban, tavaly pedig 13-szor – tette közzé a Citizens Flag Alliance, egy veterán csoport, akik támogatják az indítványt.

A demokraták szerint a szavazás a republikánusok legújabb akciója a novemberi helyhatósági választások előtt, mellyel szavazóbázisukat próbáljuk megerősíteni azzal, hogy nemzetellenesnek próbálják beállítani mindazokat, akik a zászlóégetés betiltása ellen szavaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik