Külföld

Lemond a cseh kormány

admin
admin

2006. 06. 28. 11:59

A cseh miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy hétfőn benyújtja lemondását, ami a hatályos alkotmány szerint egyben a kormány lemondását is jelenti. Paroubek ezzel a lépéssel megnyitja az utat a Topolánek vezette új kormány kinevezéséhez.

A Cseh Szociáldemokrata Párt ezzel a lépésével hozzá akar járulni a választás eredménye alapján kialakult patthelyzet feloldásához, s megnyitni az utat a Mirek Topolánek vezette új kormány kinevezéséhez” – közölte Paroubek, aki egyben a szociáldemokrata párt elnöke is.

Topoláneket, a június elején megtartott képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét Václav Klaus államfő bízta meg kormányalakítási tárgyalásokkal. A polgári demokraták háromheti tárgyalások után a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárttal, illetve a Zöldek Pártjával alakítottak koalíciót.

Bár a koalíciós szerződést hétfőn aláírták, és ismert a 16 tagú kabinet személyi összetétele is, kérdéses, hogy megkapja-e a parlament bizalmát. A 200 tagú testületben ugyanis az új jobbközép koalíciónak ugyanúgy 100 képviselője van, mint az ellenzéki szociáldemokratáknak és a kommunistáknak együttesen.

Topolánek kedd este tájékoztatta Klaust a koalíciós szerződés aláírásáról. Klaus kijelentette, hogy a mai kormány lemondása után azonnal kész kinevezni Topoláneket új kormányfővé, akinek ettől kezdve harminc napja lesz a kormányprogram parlament elé terjesztéséhez.

Előzékeny lépések

Paroubek kijelentette, hogy a szociáldemokraták „előzékeny” lépése után az új jobbközép koalíció hasonlóan „előzékenyen” fog reagálni, és lehetővé teszi, hogy a képviselőház élére a szociáldemokraták jelöltjét válasszák. „Egy kis nagyvonalúság szükségeltetik, s nem csak hatalmi gondolkodás” – mondta újságíróknak a távozó kormányfő. A házelnöki tisztséget úgy a polgári demokraták, mint a szociáldemokraták is maguknak követelik. A választásra várhatóan csütörtökön kerül sor.

A szociáldemokrata vezető kifejtette, hogy az országban kialakult helyzetről, illetve a parlamenti viszonyokról szeretne mihamarabb eszmecserét folytatni úgy a koalíció három pártelnökével, mint az ellenzéki kommunisták elnökével Vojtech Filippel is. „Közösen kell megtalálnunk a megoldást” – szögezte le.

A szociáldemokraták és a kommunisták számára egyelőre elfogadhatatlan a koalíció programja, ezért a parlamentben nem akarnak bizalmat szavazni neki. Paroubek megismételte: ezt a kormányprogramot akkor sem fogják támogatni, ha a jobbközép koalíció lehetővé tenné, hogy a szociáldemokraták képviselője legyen a házelnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.