Külföld

Kijevben ezrek tüntettek az áremelések ellen

admin
admin

2006. 06. 28. 08:00

Mintegy tizenötezren tüntettek Kijev fő sugárútján kedden, hogy így tiltakozzanak a közüzemi szolgáltatások tervezett áremelése ellen, illetve követeljenek magasabb béreket.

A kormány azt tervezi, hogy július elsejétől duplájára növeli a földgáz árát, és emel más közüzemi díjakat is a háztartások számára. Ukrajna exportvezérelt gazdasága erősen megsínylette idén, hogy Oroszország csaknem kétszeresére emelte a földgáz árát.
Szakszervezeti vezetőkkel az élükön a tüntetők stabil árakat követeltek, a nyugdíjasok pedig “új árak – új bérek” feliratú táblákat emeltek a magasba, és sokan vörös zászlókat lengettek. A tüntetésen felszólalt Jevhen Kusnarjov, az ellenzéki Régiók Pártjának képviselője is.

Az oroszbarát Régiók Pártja volt Viktor Juscsenko elnök és a vele szövetséges politikai erők fő ellenfele a márciusi parlamenti választáson. A két évvel ezelőtti narancsos forradalom idején Juscsenkót hatalomra segítő erők csak a múlt héten jutottak megállapodásra és írták alá a koalíciós megállapodást, amelynek eredményeként Julija Timosenko visszatérhet a miniszterelnöki posztra. A kormánykoalíciót alkotó erőknek – a Timosenko vezette Julija Timosenko Tömbnek, az államfőt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetségnek és az Ukrajnai Szocialista Pártnak – együttesen 243 képviselője van a 450 fős törvényhozásban.

Timosenko már közölte, hogy felül kell vizsgálni az Oroszországgal kötött gázmegállapodást, amelynek alapján a korábbi 50 dollárról 95 dollárra emelték az orosz földgáz 1000 köbméterenkénti árát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.