Külföld

Az EU szétválasztja a horvát és a török csatlakozási folyamatot

admin
admin

2006. 06. 28. 19:22

Várhatóan elválasztja egymástól Horvátország és Törökország eddig lényegében együtt zajló csatlakozási folyamatát az unió: Zágráb esetében két újabb témával folytatják a csatlakozási tárgyalásokat, míg Ankara esetében csak eggyel.

Osztrák források Brüsszelben azt közölték, hogy miközben a gazdasági versenyjog témájában mindkét országgal megkezdik a puszta joganyagvizsgálaton túli, érdemi tárgyalásokat, a vámunióval összefüggő joganyag terén csak Horvátországgal lépik ezt meg. Ennek az az oka, hogy Törökország joganyagának vizsgálatát még nem tudták befejezni a témában, mivel Ankara továbbra is megtiltja kikötői és repülőterei használatát Ciprusnak.

Miközben egyértelmű, hogy a két ország EU-taggá válását sok év választja majd el Horvátország javára, több EU-tagállam – köztük az MTI korábbi információi szerint Magyarország is – sürgette az utóbbi időben, hogy válasszák szét a két tárgyalási folyamatot, és Zágráb haladhasson gyorsabban az úton. Uniós források mindazonáltal arra mutatnak rá, hogy hivatalosan nem igazán lehet szétválasztásról beszélni, mert elvben a két tárgyalássorozat már most is külön-külön, csak éppen párhuzamosan fut.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.