Nagyvilág

Az EU szétválasztja a horvát és a török csatlakozási folyamatot

Várhatóan elválasztja egymástól Horvátország és Törökország eddig lényegében együtt zajló csatlakozási folyamatát az unió: Zágráb esetében két újabb témával folytatják a csatlakozási tárgyalásokat, míg Ankara esetében csak eggyel.

Osztrák források Brüsszelben azt közölték, hogy miközben a gazdasági versenyjog témájában mindkét országgal megkezdik a puszta joganyagvizsgálaton túli, érdemi tárgyalásokat, a vámunióval összefüggő joganyag terén csak Horvátországgal lépik ezt meg. Ennek az az oka, hogy Törökország joganyagának vizsgálatát még nem tudták befejezni a témában, mivel Ankara továbbra is megtiltja kikötői és repülőterei használatát Ciprusnak.

Miközben egyértelmű, hogy a két ország EU-taggá válását sok év választja majd el Horvátország javára, több EU-tagállam – köztük az MTI korábbi információi szerint Magyarország is – sürgette az utóbbi időben, hogy válasszák szét a két tárgyalási folyamatot, és Zágráb haladhasson gyorsabban az úton. Uniós források mindazonáltal arra mutatnak rá, hogy hivatalosan nem igazán lehet szétválasztásról beszélni, mert elvben a két tárgyalássorozat már most is külön-külön, csak éppen párhuzamosan fut.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik