Nagyvilág

Az oktatási reform ellen tüntettek Görögországban

Könnygázt vetett be a görög rendőrség kedden Athénban egy erőszakba torkolló nagyszabású tüntetésen, amelynek résztvevői a tervezett felsőoktatási reform ellen tiltakoztak.

Sérültekről, letartóztatásokról nem érkezett jelentés. A tüntetők és a rendfenntartók összecsapása akkor tört ki, amikor mintegy tízezer hallgató felvonult az oktatási minisztérium elé.
Később egy anarchistákból álló, mintegy százfős csoport – a fejükön csuklyával – behatolt a jogi karra és Molotov-koktélokkal, kövekkel és székekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be.
A görög törvények szerint a rendőrségnek tilos belépnie az egyetemek igazgatása alá tartozó területekre, hacsak nem az egyetem illetékesei kérik erre őket.

A heves tiltakozásokat kiváltó tervezett felsőoktatási reformok többek között lehetővé tennék magánegyetemek létrehozását, és megszabnák, hogy legfeljebb hány félévet lehet egy diploma megszerzésével eltölteni a képzésben. A görög felsőoktatásban a hallgatók jelenleg korlátlan ideig folytathatják a képzés megszerzésére irányuló tanulmányaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik