Nagyvilág

A legszigorúbban őrzött cella Guantánamón

Cenzúrázott képet közölt az amerikai hadvezetés a legszigorúbban őrzött terroristagyanús személyek guantánamói cellájáról.

Az amerikai hadvezetés által cenzúrázott képen egy zárka látható belülről a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton létesített fogolytábor legszigorúbban őrzött, 5-ös szekciójában.

Az Egyesült Államok körülbelül 460 terroristagyanús személyt, köztük 103 szaúdit tart fogva a Kuba szigetén lévő létesítményben. A múlt hónapban heves összecsapások voltak a foglyok és az őrök között, s hetekkel ezelőtt számos rab kezdett éhségsztrájkot a törvénytelen fogva tartás ellen tiltakozva. Hárman öngyilkosságot követtek el, búcsúlevelüket azonban nem hozta nyilvánosságra az amerikai vezetés.

Az őrizetesek zömét Afganisztánban ejtették foglyul, ahol az Egyesült Államok négy és fél éve megdöntötte az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat tagjait befogadó fundamentalista tálib rezsim hatalmát.


A bírósági eljárás nélkül bebörtönzött és kínzásokkal vallatott foglyok ügyében már majdnem minden ország és nemzetközi szervezet felháborodását fejezte ki. A nemzetközi nyomás hatására nemrég George Bush is kijelentette, hogy szívesen bezárná a fogolytábort. Az amerikai elnök azonban arra hivatkozott, hogy ameddig nincs bírósági döntés a foglyok további sorsáról, addig nem tudni mit tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik