Nagyvilág

Közelharc az ukrán parlamentben

legnagyobb ellenzéki ukrán parlamenti párt megakadályozta kedden a parlament ülését, a parlamenti tisztségek elosztása ellen tiltakozva.

A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártja több tucatnyi képviselője körülvette a szónoki és az elnöki emelvényt, míg mások megakadályozták, hogy a többi frakció képviselői regisztráltassák magukat az ülésre.

A Régiók Pártja úgy döntött, hogy véget vet a parlamentben jelenleg uralkodó káosznak, ahol figyelmen kívül hagyják a képviselők 42 százalékénak véleményét – közölte újságírókkal Ihor Skirja ellenzéki parlamenti képviselő. Janukovics pártelnök kilátásba helyezte, hogy addig folytatják a parlamenti blokádot, amíg nem telik le a kormány felállítására megszabott harmincnapos alkotmányos határidő, amelynek elteltével fel kell oszlatni a parlamentet és új választást kell kiírni.

A márciusi választáskor legtöbb szavazatot kapó, de a Viktor Juscsenko elnököt hatalomra segítő narancsszínű erőkkel szemben alulmaradt Régiók Pártja azt kifogásolja, hogy a narancsszínűek “csomagban”, egyszerre és név szerinti szavazással kívánnak csütörtökön szavazni Julija Timosenko miniszterelnöki és az elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség jelöltje, Petro Porosenko házelnöki megbízatásáról. Követelik továbbá a parlamenti tisztségeknek a választási eredménnyel arányos elosztását.

A narancsszínűek – a Julija Timosenko Tömb, a Mi Ukrajnánk és az Ukrajna Szocialista Pártja – a tervek szerint kedd este vitatják meg a Régiók Pártja ultimátumát – közölte Roman Bezszmertnij, a Mi Ukrajnánk frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik