Nagyvilág

Fejkendővita már Bulgáriában is

A bolgár oktatási miniszter kiállt a tanítónő mellett, aki levetette a fejkendőt két muzulmán lányról.

Néhány más európai ország után a moszlim fejkendő iskolai viselete immár Bulgáriában is vitát okoz. A jelentős muzulmán kisebbséggel rendelkező ország délkeleti részén lévő Szmoljan település közgazdasági középiskolájában egy tanárnő felszólított két diáklányt, hogy az iskolában vegyék le fejkendőjüket, mire a két tanuló panaszt emelt a hátrányos megkülönböztetés elleni állami hivatalnál.

A bolgár oktatási miniszter védelmébe vette a tanárnő eljárását, mert – mint mondta – Bulgáriában „világi alapokon álló iskolai képzés folyik”. A 7,7 milliós Bulgária minden 10. lakója a török etnikumú muzulmán kisebbséghez tartozik, de a túlnyomó többség ortodox keresztény. A miniszter hozzátette: ennek megfelelően a tanulók a nem vallási oktatási intézményekben nem viselhetnek sem fátylat, sem más vallási szimbólumot.

Erre vonatkozó kifejezett tilalom azonban sem az alsó-, sem a felsőfokú oktatási intézményekre vonatkozóan nincs – hangoztatta a miniszter, majd kijelentette: azért tartja mégis helyesnek a tanárnő magatartását, mert a két diáklány fejkendője nem tartozik az adott iskolában rendszeresített egyenöltözékhez, így a kendők feszültséget kelthettek volna a 700 tanulót oktató iskola nem muzulmán növendékei körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik