Külföld

Az ET határozata szerint 14 országot érintettek a CIA-gépek

admin
admin

2006. 06. 27. 17:27

Az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcra hivatkozva fokozatosan világszerte létrehozta az embereltűnések, titkos fogvatartások és törvénytelen, határokon átnyúló fogolyszállítások illegális "pókhálóját"- olvasható az ET által kedden elfogadott határozattervezetben.

E hálózat számos állam, köztük az Európa Tanács több tagországának együttműködésével működött, miközben ez a rendszer teljes mértékben összeegyeztethetetlen az ET alapvető elveivel – szögezi le a dokumentum.

Az ET az állítólagos CIA-járatok és -börtönök ügyének tisztázásával megbízott svájci törvényhozó, Dick Marty jelentéséről, s az ennek alapján összeállított határozattervezetről tárgyalt Strasbourgban, a képviselők elég nagy érdektelensége mellett.

A most elfogadott határozat szerint az Európa Tanács nem fejezi be a kérdés vizsgálatát: a közgyűlés jogi bizottságának egy albizottságot kell létrehoznia a nyomozás folytatására. A parlamenti közgyűlés emellett kéri tagjait, a nemzeti parlamentek törvényhozóit, hogy saját hazájukban sürgessék az ottani vizsgálatok beindítását, végigvitelét. A határozat felszólítja a tagállamokat, hogy vizsgálják felül azokat a jogi rendelkezéseket, melyek titkosszolgálataik működését szabályozzák, s sürgessék az Egyesült Államokat, hogy számolja fel ezt a titkos fogvatartási és átszállítási rendszert. Egyben a határozat felveti annak lehetőségét, hogy a terrorizmussal gyanúsítottak felett – ha egyes államok nem képesek, vagy nem akarnak bűnpert indítani – egy nemzetközi jogi szerv, például a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélkezzen.

Marty egyébként jelentésének júniusi, végleges változatában 14 európai országot vádolt azzal, hogy valamilyen formában részt vettek ezekben a “megkérdőjelezhető tevékenységekben”. A dokumentum az illegális fogolyszállítások, s eközben az emberi jogok megsértése miatt hét országot bírált (Svédország, Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Olaszország, Macedónia, Németország és Törökország). S hozzátette: más országok, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Írország, Ciprus, Portugália és Görögország pedig felelősnek tekinthetőek az illegális államközi transzferekben, a titkos fogvatartásban való “aktív vagy passzív összejátszás” miatt. A jelentés hatását ugyanakkor gyengíti, hogy az állítólagos európai börtönökre nem ad konkrét bizonyítékokat, a CIA-repülőjáratokra, a fogolyszállításra vonatkozó állításait pedig – néhány tanúvallomáson kívül – alapvetően csak az európai uniós repülésirányítási központtól, az Eurocontroltól kapott útvonal-kimutatásokra alapozza.

A parlamenti közgyűlés keddi vitájában felszólalt Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő, a közgyűlés liberális frakciójának vezetője, közölve: aggódik amiatt, hogy Európában terjedőben van egy új “-izmus”, az antiamerikanizmus. Eörsi hangsúlyozta, hogy igenis szükség van a terrorizmus elleni fellépésre, s az sem baj, ha a CIA hálózatot épít ki e célra: ami fontos, hogy mindez a jogállamiság elvei alapján történjen. S arra is figyelmeztetett: a titkosszolgálatok működésénél a teljes átláthatóság, nyomon követhetőség valószínűleg nem lehetséges, az igazi kihívást a hatékonyság és a nyilvánosság szempontjai közötti megfelelő arányok megtalálása jelenti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.