Nagyvilág

Olmert: mindenkit elérünk

Nagyszabású gázai övezeti hadművelet előkészítésére utasította az izraeli hadsereget Ehud Olmert miniszterelnök azután, hogy egy palesztin kommandó támadást intézett az izraeli hadsereg egyik dél-izraeli állása ellen, és elhurcolta egyik katonáját. A túszejtők közölték: nem fogják "ajándékként" átadni a katonát.

„Utasítottam tegnap a hadsereg parancsnokságát, hogy készítsék fel erőinket egy nagyszabású és nagy lélegzetű hadműveletre, hogy csapást mérjünk a terroristaszervezetekre, vezetőikre és mindazokra, akik a terrorizmusban részesek” – jelentette ki Olmert hétfőn egy jeruzsálemi üzleti tanácskozáson mondott beszédében.

„Legyen világos mindenki számára, hogy mindenkit elérünk, bárki legyen is az, és ezt ők is tudják. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a katona, Gilad Salit épen és egészségesen visszatérjen családjához, amelyik aggódik érte. Senki sem élvezhet védettséget azok közül, akik fogva tartják” – hangoztatta a miniszterelnök. Ehud Olmert végezetül megerősítette, hogy a katona elrablásáért a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt és Iszmail Haníjét, a Hamasz-irányítás alatt álló palesztin kormány vezetőjét tartja felelősnek.


Társaikat kérik a katonáért


A mostanáig ismeretlen Iszlám Hadsereg elnevezésű csoport egyik szóvivője hétfőn Gázában újságírók előtt kijelentette, hogy a 20 éves tizedest nem fogják átadni „ajándékként az európaiaknak vagy araboknak”. „Hosszú éjszakákat töltöttünk azzal, hogy előkészítsünk egy ilyen akciót, ezért nem fogjuk egyszerűen ajándékként szabadon engedni, míg rab társaink és mártírjaink holttestei Izraelben vannak” – mondta Abu Muszana szóvivő.


Az Iszlám Hadsereg a palesztin területeken kormányzó Hamásszal szoros kapcsolatban álló Népi Ellenállási Bizottságok egyik szakadár csoportja. Izraelben több mint 8000 palesztin raboskodik, köztük a Hamász radikális iszlám mozgalom számos olyan magas rangú tagja, aki palesztin adatok szerint már húsz évnél hosszabb ideje ül rács mögött. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök korábban kizárta palesztin foglyok elengedését az izraeli katona szabadon bocsátásáért cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik