Nagyvilág

Montenegróban járt a szerb elnök

Boris Tadic szerb köztársasági elnök a május 21-i montenegrói függetlenségi népszavazás után néhány nappal már járt Podgoricában, de ő az első szerbiai közjogi méltóság, aki a függetlenségi nyilatkozat elfogadása, június 3. óta felkereste Montenegrót.

Tadic és Vujanovic között messzemenő egyetértés volt abban, hogy a két országnak a különválás után a lehető legjobb együttműködést kell megteremtenie egymással, kiváltképpen a gazdasági szférában, a védelmi politika és a külpolitika terén. Tadic azt hangoztatta, hogy Montenegrót ezután is baráti országnak tekintik, és polgárait szívesen látják Szerbiában. Bizonyosan Podgorica is osztja ezt az álláspontot – hangoztatta Tadic, aki szerint a szerb-montenegrói viszonynak példamutatónak kell lennie a Balkánon.

A délszláv államközösség felbomlásával után területiségi elven történik a hadsereg közös vagyonának megosztása, ami vonatkozik a szárazföldi létesítményekre és a hadiflottára is: a Kotori öbölben állomásozó tengeri flotta Montenegró tulajdonát képezi, a dunai flottilla pedig Szerbiáé lesz. A montenegrói látogatás a szerb elnök több napos térségbeli körútjának első állomása: Boris Tadic kedden Zágrábban tárgyal, majd felkeresi Szkopjét és Szarajevót is.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik