Nagyvilág

Magyar áldozat a török robbanásban

Egy étteremben bekövetkezett ismeretlen eredetű robbanás következtében három külföldi turista - köztük egy 42 éves magyar férfi -, valamint egy török állampolgár életét vesztette vasárnap délután a török Riviéra egyik kedvelt üdülőhelye, Antalya közelében.

Polgár Viktor külügyi szóvivő elmondta: a 42 éves magyar áldozat egy Hajdú-Bihar megyei férfi, családját ezekben az órákban értesítik. Az eddigi adatok szerint három magyar nemzetiségű sérültje van a történteknek, közülük egy 15 éves kislány nyakából hétfőn reggel sikeresen eltávolították a szilánkokat, állapota stabil, nem életveszélyes. „Az orvosok szerint, ha nem lép fel komplikáció, a magyar kislány két-három napon belül elhagyhatja a kórházat, ahol vele van édesanyja” – közölte Polgár Viktor.


A 27 éves, könnyebben sérült magyar férfi már elhagyhatta a kórházat. A másik, egy 46 éves, szintén könnyen sérült férfiről a szóvivő azt mondta, neve alapján magyarnak tűnik, egyes hírek szerint azonban holland állampolgár. Polgár Viktor kitért arra, hogy az ankarai magyar konzul meglátogatja a sebesült kislányt a kórházban, intézkedik az elhunyt férfi holttestének hazaszállítása ügyében és a helyi kórházakat, üdülőket is körbelátogatja. Mint elhangzott, a helyszínen az antalyai tiszteletbeli magyar konzul (akit már kineveztek, de még nem lépett hivatalba) is minden tőle telhetőt megtesz az érintettek, családjaik, az üdülők segítése érdekében.


Nagy a bizonytalanság

A robbanás pontos okát sem közölték még hivatalosan. Annyi bizonyos, hogy “egy gázpalack vagy hasonló készülék” robbant fel – közölte a magyar diplomata. A sérüléseket az okozta, hogy e palack darabjai szétrepültek. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, volt-e szándékosság a robbanás mögött.

A CNN Türk jelentése szerint a helyszínre tűzszerészek is érkeztek, hogy megvizsgálják, esetleg nem pokolgép robbant-e fel. A SkyTürk televízió azt jelentette, hogy a robbanás a vízesés közelében egy vendéglő konyhájában történt. Egyes sajtóorgánumok szerint nem zárható ki a szándékos robbantás, amely a helyszínen lévő újságírók ellen irányult – áll a külügyi tárca közleményében.

Kurd gerillák, akik a törökországi kurd területek autonómiájáért 1984 óta fegyveres harcot folytatnak, az utóbbi időben több merénylet elkövetését vállalták magukra, és ismételten fogadkoztak, hogy támadásaik célpontjává veszik a török idegenforgalmi létesítményeket.

Egy magyar sérült beszámolója


A robbanásban egy 15 éves magyar fiú is megsérült – közölte az MTI-vel a gyerek itthon tartózkodó édesanyja hétfőn reggel. A fiú a vasárnap délután bekövetkezett robbanásnál egy közeli étteremben volt, a hátába több szilánk fúródott, ezeket később egy kórházban eltávolították, a gyerek jól van – számolt be az édesanya, aki telefonon beszélt a fiával.


Mint mondta, a gyerek látta, amint a robbanás után egy magyar férfi összeesett, majd a fiú a többiekkel menekült a helyszínről. A magyar gyerek édesapjával egy utazási iroda szervezésében nyaralt a török Riviérán. A manavgati vízeséshez, amelynek közelében a robbanás történt, apja egyik barátja kíséretében indult egy csoporttal, az apa a szállodában maradt.


Mint Fikret Dayioglu helyi kormányzó bejelentette, a halálos áldozatok között van egy orosz, egy norvég és egy magyar állampolgár, valamint egy török pincér. Az étterem közel volt egy, a turisták által kedvelt vízeséshez, amelyet Manavgatnak neveznek. A kormányzó ezzel pontosította a korábbi közleményét, amelyben még két orosz halálos áldozatról volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik