Nagyvilág

Klaus Paroubek ellen

Václav Klaus, cseh államfő vasárnap jelezte: Jirí Paroubek, a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke akkor sem kap tőle kormányalakítási megbízatást, ha Miroslav Topolánek, a választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke által felállított hárompárti koalíciós kormány nem kap bizalmat a parlamentben.

“Ismételten jeleztem neki, hogy ilyen irányú reménye hamis” – jelentette ki Václav Klaus a Prima televízióban.


A Topolánek által felállított új kormánykoalíciónak – ODS, Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), Zöldek Pártja (SZ) – összesen 100 képviselője van a 200 tagú alsóházban, hasonlóan a szociáldemokratákból és a kommunistákból álló ellenzéknek, ami kevés esélyt ad az új kormány jóváhagyásához. Ezt maga Topolánek is elismerte, amikor pénteken egy lapinterjúban azt mondta, hogy az esély csak 50 százalékos, s úgy látja, hogy a hárompárti koalíció elképzelése már “halott”.


Paroubek, a jelenlegi kormányfő bírálta Klaust, amiért az első kísérlet várható bukása után sem kíván a második helyen végzett szociáldemokratákhoz fordulni. Egyben emlékeztette Klaust: az 1998-2002 közti időszakban, amikor a maihoz hasonló volt a belpolitikai helyzet, a kormányzó szociáldemokraták és az ellenzéki polgári demokraták közösen kidolgoztak egy javaslatot, amely rögzíti, hogy az első kísérletet a kormányalakításra a győztes pártnak kell megadni, s ha az sikertelen, akkor a második legerősebb pártnak kell esélyt adni.


Klaus a beszélgetésben arra nem válaszolt, hogy Topolánek kudarca esetén ki kapná az újabb kormányalakítási megbízatást.
Paroubek ismételten kijelentette: ha az új koalíció olyan kormányprogramot állítana össze, amely megfelelne a szociáldemokráciának is, akkor hajlandóak lennének a támogatására. A szociáldemokraták hétvégi vezetőségi ülése ugyanakkor úgy döntött, hogy a párt magának fogja követelni a házelnöki tisztséget, s erre a posztra Lubomír Zaorálek eddigi házelnököt jelöli.


Az ODS két alelnöke a hét végén kijelentette: a polgári demokraták számára elfogadható lenne, ha ennek fejében a CSSD lehetővé tenné a kormány elfogadását. A szociáldemokraták azonban azt állítják, hogy ez két különböző dolog. Hasonló kormánypárti-ellenzéki megállapodást kötött 1998-ban Milos Zeman és Václav Klaus. Zemanék kormányt alakítottak, míg Klaus házelnöki tisztséget kapott, s az ODS írásban kötelezte magát, hogy a megállapodás alapján nem fogja támogatni a kisebbségi Zeman kabinet leváltását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik