Nagyvilág

Visszavonták a tűzszünetet a palesztinok

Visszavonták a pénteki nappal az Izraellel szemben vállalt tűzszünetet a palesztin fegyveres csoportok, és megfogadták, hogy megtorolják azokat a "mészárlásokat", amelyeket szerintük a zsidó állam elkövet a palesztin nép ellen - jelentették be maguk a palesztin szervezetek rámalláhi tanácskozásuk után.

“Úgy határoztunk, hogy közöljük a megszállóval: a palesztin nők, gyermekek és idősek vére kiontásának megtorlásául a mai naptól nincs többé tűzszünet. Az önök ismétlődő bűnei nem maradnak válasz nélkül. Elpusztítjuk önöket, és senki nem fog tudni megállítani minket, ha nem hagyják abba a népünk elleni tömeggyilkosságokat” – jelentette ki Ramzi Obeid, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű szervezet tagja a többi nevében is. A tanácskozáson a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveres szárnyának számító al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a kormányzó Hamász fegyveres szárnyai, az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért vett részt.

Az Izraelt rakétákkal támadó palesztin fegyveresek ellen a hadsereg számos légitámadást hajtott végre az utóbbi hetekben a Gázai övezetben. E légi csapásokban több mint egy tucat palesztin polgári személy vesztette életét. Ezenkívül a hadsereg hónapok óta üldöz körözött palesztin fegyvereseket Ciszjordániában, és e célból katonai egységek rendszeresen behatolnak a palesztin fennhatóság alatt álló Jordán parti területre.

A palesztin fegyveres csoportok egyoldalúan vállalt tűzszünete hivatalosan már 2005 végén lejárt, de Abbász elnök kérésére a legtöbb csoport ennek betartását de facto meghosszabbította, pontosabban akkor elkezdődött egy “csendesebb időszak” az erőszakcselekményeket illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik