Nagyvilág

Több millió pénzátutalást figyelt meg az CIA

Az amerikai kormány több millió nemzetközi pénzátutalást figyelemmel követett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után - jelentette pénteken a The New York Times. A washingtoni kormány megerősítette a hírt.

A jelentés szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irányította a megfigyelő akciót, a művelet legfelsőbb felügyelete a pénzügy-minisztériumhoz tartozott. Washington az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és finanszírozói közti kapcsolatokat próbálta ily módon felderíteni – olvasható a lapban.

Egy titkos program keretében Washington hozzáférkőzött a világ legnagyobb, pénzáramlásokat nyilvántartó adatbankjához. A belgiumi központú Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) társaság adatbankjáról van szó, ahol naponta 11 millió tranzakciót regisztrálnak, jobbára nemzetközieket. 2200 pénzintézet és szervezet tartozik az adatbankot működtető társasághoz, köztük a világ majdnem minden nagy kereskedelmi bankja. A SWIFT megerősítette, hogy együttműködött ebben a titkos programban az amerikai kormánnyal.

A The New York Times szerint a kormány megpróbálta eltántorítani a lapot erre vonatkozó értesülésének közlésétől. A cikk megjelenése után az amerikai kormány megerősítette, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében csaknem öt éve “kémkedik” a pénzátutalások után. John Snow pénzügyminiszter úgy kommentálta a lapjelentést, hogy “különösen büszke erre a programra, amellyel a terrorizmus finanszírozóit üldözték”. Az amerikai kormány közlése szerint a titkos program több terroristagyanús személy elfogását eredményezte, köztük Riduan Isamuddinét, aki állítólag egyik tervezője volt az indonéziai Bali szigetén elkövetett 2002-es pokolgépes merényleteknek.

Sok bírálat érte nemrégiben az amerikai kormányt egy másik titkos program nyilvánosságra jutása nyomán. Akkor az vált ismeretessé, hogy az amerikai hatóságok rendszeresen és tömegesen lehallgattak telefonokat a szeptember 11-i terrortámadások után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik