Nagyvilág

Újra Timosenkót jelölik kormányfőnek

Az új ukrán kormánykoalíció Julija Timosenkót jelöli kormányfőnek - jelentették be a koalíciót alkotó narancsszínű erők pénteken.

Csütörtökön az érintett három párt képviselői megállapodtak abban, hogy “Timosenkót terjesztik fel az elnöknek a kormányfői posztra” – jelentette be a szocialista Olekszandr Moroz pénteken az államfő vezette Mi Ukrajnánk tárgyalóküldöttségét vezető Roman Bezszmertnij és Julija Timosenko társaságában.

Viktor Juscsenko ukrán elnök máris jelezte, hogy a nyolc hónapja menesztett Timosenko nevét terjeszti újra miniszterelnök-jelöltként a parlament elé. Az elnöki hivatal vezetője, Oleh Ribacsuk szerint az államfő hétfőn teszi meg javaslatát a parlamentben, s remélhetőleg 10 napon belül megalakul az új kormány.

A narancsszínű forradalom egyik kimagasló alakjaként megismert Timosenko 2005 szeptemberéig már betöltötte a miniszterelnöki posztot, akkor azonban Juscsenko elnök leváltotta a kormányt, és Jurij Jehanurov volt gazdasági minisztert nevezte ki ügyvezető miniszterelnökké Julija Timosenko helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik