Nagyvilág

Irán mindenképp folytatja az urándúsítást

Határozottan cáfolta Irán pénteken azt a korábbi értesülést, hogy hajlandó lenne leállítani urándúsítási programját, ha a nagyhatalmakkal folytatandó tárgyalásai eredményesen zárulnak.

Csütörtökön késő este Bécsben olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint Dzsavad Vajedi, Irán nukleáris ügyekben illetékes helyettes tárgyalója egy beszédben utalt arra, hogy Teherán “a legjobb esetben” a szóban forgó tárgyalások eredményes befejezése után hajlandó lenne a dúsítás beszüntetésére. Vajedi állítólagos kijelentését pénteken kora délután nyomatékosan cáfolta Irán bécsi nagykövetsége, utalva arra, hogy rosszul idézték az iráni illetékes tárgyaló beszédét, illetve egyszerűen fordítási hiba történt.

A nagykövetség javított változata szerint Dzsavad Vajedi valójában azt mondta, hogy az urándúsítás felfüggesztése nem lehet előfeltétele sem a tárgyalások megkezdésének, sem azok esetleges eredményes befejezésének. A diplomata szerint csakis a tárgyalások minden előfeltétel nélküli folytatása vezethet el a válság békés úton való megoldásához. Irán bécsi nagykövetségének képviselője elismerte, hogy a fordítási hibát a követség követte el.

Vajedi rosszul idézett kijelentésével kapcsolatban az első elemzések még azt emelték ki, hogy Irán először tett utalást az urándúsítás felfüggesztésének lehetőségére, de az a megjegyzés, hogy ehhez előbb eredményes tárgyalásokra van szükség, arra mutat, hogy Teherán továbbra is elutasítja az atomdossziéjával foglalkozó nagyhatalmak javaslatait.

Az Egyesült Államok július közepéig választ kíván kapni Irántól arra a Washington részvételével összeállított hathatalmi javaslatcsomagra, amely ösztönzőket kínál fel Teheránnak, ha az felhagy az urándúsítással – mondta csütörtökön Budapesten Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. “Nagyon jó, nagyon hasznos lenne, ha választ kaphatnánk és tudhatnánk a G8 (a hét vezető ipari hatalom és Oroszország) szentpétervári csúcstalálkozója előtt, hányadán állunk az irániakkal.

Hadley megismételte Bush elnök korábbi kijelentését, amely szerint Iránnak csak hetei vannak a válaszadásra, nem hónapjai, értésre adva ezzel, hogy túl távolinak tartja a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök által megjelölt augusztus 22-i határidőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik