Nagyvilág

Tilos Busht meglesni a MeH-ből

A kancellária dolgozói nem nyithatnak ablakot a Bush-látogatás kapcsán foganatosított biztonsági intézkedések részeként.

Különleges intézkedéseket foganatosítottak a Köztársasági Őrezred kérésére a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH). A hivatal Parlament felöli és az Akadémia utcai frontján elhelyezkedő irodákban dolgozó munkatársakat arra kérték meg írásban, hogy a csütörtöki Kossuth téri protokollprogramok biztosítása érdekében az irodák ablakait és erkélyajtóit reggel 8 óra és délután kettő óra között tartsák zárva. „Az ablakokon és ajtókon még kíváncsiságból se dugják ki a fejüket, és ne menjenek ki!” – olvasható a dolgozók számára készült felhívásban. Ugyanezen a napon az Országházba csak fényképes engedéllyel rendelkezők léphetnek be, a napi belépőjegyek és névjegyzékek nem érvényesek.

Mint arról korábban beszámoltunk, tíz éve nem látott biztonsági intézkedések, teljes légtérzár, folyamatosan köröző harci helikopterek és vadászrepülők, kétezer rendőr, megbújó mesterlövészek – ez jár a világ legveszélyeztetettebb emberének, George Bushnak a június 21–22-i budapesti tartózkodása során. Az amerikai elnök – aki szerda este érkezett Ferihegyre – kettős biztosítást kap: egyrészt a Köztársasági Őrezred és a Nemzetbiztonsági Szolgálat, másrészt a saját biztonsági szolgálata fogja védeni. Ilyen kettős biztosítást eddig csak három elnök élvezett magyarországi látogatása során: az orosz, az izraeli és ezúttal az amerikai elnök. Az előzetes becslések szerint Bush látogatásának biztosítása több 10 millió forintra rúghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik