Nagyvilág

A Citadellán mond beszédet Bush

George W. Bush amerikai elnök 16.45-kor mondja el beszédét a Citadellán. A CNN a város panorámáját maximálisan kihasználó televíziós közvetítést ad, s az élő adást Amerikában is lehet majd látni.

Göncz Kinga véleménye szerint ez önmagában is óriási reklám az országnak. “Ha harminc percet meg akarnánk venni az amerikai televízióban, arra a magyar költségvetés nem lenne képes” – jegyezte meg a magyar külügyminiszter.

George W. Bush, aki tegnap este érkezett hivatalos látogatásra Budapestre és este hatig tartózkodik a magyar fővárosban, ma megbeszéléseket folytatott a magyar vezetőkkel. Az amerikai elnök a Sándor-palotában Sólyom László köztársasági elnökkel, a Parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyalt.

56-ra emlékezett

Az amerikai elnök és felsége reggel a Sándor-palotában kereste fel Sólyom László köztársasági elnököt és feleségét. A sajtó jelenlétében, az 1956-os forradalom évfordulóját kiemelve kezdődött a tárgyalás a Sándor-palota Mária Terézia-termében. Sólyom László megköszönte, hogy George W. Bush az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója tiszteletére Magyarországra látogatott.

Az elnöki látogatás annak elismerését is jelenti, hogy Magyarország stabil demokratikus viszonyai vannak, és a térségben a legtöbb amerikai befektetőt és tőkét vonzza – jelentette ki a kormányfő az Országház Nándorfehérvári termében tartott sajtótájékoztatón.

Globális kérdések, vízumügy

George W. Bush Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélése után a kormányfő elmondta: a tárgyalások jelentős része globális, regionális kérdésekről szólt, illetve arról, hogy miként egyeztethető össze az emberi jogok és a szabadság védelme.

A miniszterelnök azt mondta: Magyarország alakítója az európai uniós politikának, és döntően mint az Európai Unió tagja működik együtt az Egyesült Államokkal. Kérdésre válaszolva a politikus közölte: “nem kért az Egyesült Államok elnöke semmilyen tekintetben Irak ügyében a maitól eltérő magyar szerepvállalást”. Hozzátette: Afganisztán ügyében a döntéselőkészítési folyamat állásáról tájékoztatta az elnököt. Mint mondta, George W. Bush a tájékoztatást tudomásul vette, a szándékot megköszönte.

A tájékoztatón a kormányfő elmondta: folynak az előkészületek azzal kapcsolatban, hogy a Magyarország bekapcsolódjon Afganisztánban egy regionális újjáépítő programba. Emlékeztetett rá, hogy a NATO tagjaként Magyarország 20 fős kontingenssel vesz részt Irakban egy kiképzési programban. Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is részt vesz az iraki és az afganisztáni stabilizáció megteremtésében.


A vízumkérdéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy a két ország kapcsolatában a vízumügy a “legnagyobb megoldatlan kérdés”, ami már közös európai üggyé vált. “Nagyon nyögvenyelősen megy előre a vízumkérdés. (…) Azt mondhatnám, hogy lassan örökzöld kérdéssé válik a vízumügy” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: az amerikai elnöknek szűk a mozgástere vízumügyben, szenátusi döntés kellene a jelenlegi feltételek megváltozásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik