Nagyvilág

Szigorúbb légtérellenőrzést kér az ET

A légtérhasználattal történő visszaélések elleni biztonsági intézkedések fokozására kérte tagállamait szerdán az Európa Tanács az amerikai titkosszolgálatok európai tevékenységével kapcsolatban felmerült aggodalmak miatt.

Terry Davis főtitkár egy strasbourgi beszédében – Brüsszelbe is eljutott hírek szerint – úgy vélte, a jelenlegi garanciák nem elegendőek ahhoz, hogy ne ismétlődjenek meg a feltételezett jogsértések. Gyakorlatilag egyetlen ET-tagországnak sincs olyan szabályrendszere, amely megakadályozná, hogy barátinak tekintett titkosszolgálatok emberijogsértéseket kövessenek el a területükön – fejtette ki az illetékes.

Davis szerint szükség van arra, hogy a szervezet 46 tagországának törvénykezését, illetve a nemzetközi szabályokat is kiegészítsék olyan elemekkel, amelyek a jelenleginél komolyabb biztosítékokat jelentenek e tekintetben. Sürgette a főtitkár azt is, hogy a kétoldalú szerződésekbe építsenek záradékokat, amelyek meghatározzák a légtérhasználat módjait.

A témával kapcsolatos hírügynökségi jelentések némelyike emlékeztet arra, hogy az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet kedden olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyekben Magyarország légterét is érintő járatokról tett említést. Idézik ugyanakkor Polgár Viktor külügyi szóvivőt is, aki reagálásában hangsúlyozta: az AI a hivatkozott tényeket illetően feltételes módban fogalmaz, minden alap nélkül, mivel Magyarország semmiféle jogsértést nem követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik