Nagyvilág

Szekeres is találkozik Bush-sal

Szekeres Imre honvédelmi miniszter is részt vesz az amerikai elnökkel folytatott csütörtöki szűk körű megbeszélésen a kormányfő és a külügyminiszter mellett - ezt maga a tárcavezető közölte szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

Szekeres Imre szerdán délután találkozott Simonyi Andrással, Magyarország NATO-nagykövetével. A miniszter közölte, hogy a csütörtöki Bush-megbeszélésről váltottak szót. Az MTI azon kérdésére, hogy a csütörtöki megbeszéléseken szóba kerül-e Magyarország szerepvállalása az afganisztáni újjáépítési feladatokban Szekeres Imre úgy válaszolt: “az a szokás, hogy a tárgyalások után adnak nyilatkozatot, én a szokások rabja vagyok”.

A tartományi újjáépítési feladattal kapcsolatban kiemelte, hogy ez elsősorban újjáépítési feladat, nem katonai művelet. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elképzelések szerint a jelenleg Afganisztánban szolgáló magyar alakulat garantálná az újjáépítési csoport biztonságát. Hangsúlyozta: a részvételről a közeljövőben döntenek; ennél pontosabb időpontot a miniszter nem közölt. A szerdai kormányülésen ez még nem volt téma – mondta. Hozzátette, hogy ha Magyarország vállalja ezt a feladatot, akkor ehhez előkészítés is tartozik, amelyet legkésőbb ősszel el kell végezni.

Szekeres Imre első külföldi útjairól szólva kiemelte, hogy elsőként a NATO főtitkárához szeretne elmenni bemutatkozó látogatásra. Mint mondta, olyan időpontban szeretne hozzá eljutni, amikor “az Magyarország számára a legkedvezőbb”.

“Nekünk lobbistának kell lenni, Magyarország lobbistának kell lenni a világban” – mondta, hozzátéve, hogy ha valamilyen katonai feladatot elvállalnak, akkor az Magyarország pozícióját erősíti, szolgálja.

Azt is kiemelte, hogy meg kívánja tekinteni a Magyar Honvédség külföldi misszióit, elsősorban azokat, ahol a részvétel kockázatosabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik