Nagyvilág

Megölték Szaddám egyik ügyvédjét

Megölték szerdán Bagdadban Szaddám Huszein volt iraki elnök egyik ügyvédjét - közölték iraki bírósági illetékesek.

Mint Halíl ad-Dulaimi, a bukott diktátor vezető ügyvédje bejelentette, Hamísz al-Ubaidit, aki Szaddám Huszeint és féltestvérét, Barzán Ibráhimot képviselte az ellenük folyó perben, otthonából rabolták el rendőregyenruhát viselő ismeretlen személyek, majd lelőtték.

Dulaimi a gyilkosságért a belügyminisztériumot tette felelőssé, amely hagyta, hogy beszivárogjanak olyan síita elemek, akik halálbrigádokat hoztak létre a rendőrség egységein belül. Az ügyvéd egyúttal az amerikai hadsereg felelősségéről is beszélt, mert szerinte a háború tette lehetővé, hogy megnőjön a síita milíciák befolyása.

Az ügyvéd meggyilkolásának hírét a per főügyésze és a bagdadi rendőrség is megerősítette. Hamísz al-Ubaidi már a harmadik a tavaly októberben kezdődött per védőügyvédi csapatából, akivel végeznek. A gyilkosságot két nappal azután követték el, hogy a főügyész halált kért Szaddám Huszeinre és két másik vádlottra egy síita falu lakosságának 1982-es lemészárlása miatt.

Közben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Bagdad egyik északi kerületében elfogtak egy lázadóvezért, akinek csoportját egyebek közt azzal vádolják, hogy májusban elrabolták és kivégezték az új iraki hadsereg 14 katonáját. Egy héttel ezelőtt indult az iraki fővárosban az a biztonsági kampány, amelyben 50 ezer iraki katona és rendőr, valamint amerikai katona vesz részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik