Nagyvilág

L.A. Times: Busht úgy fogadják, mint a járványos betegséget

Az amerikai elnök európai népszerűtlensége beárnyékolja az Egyesült Államok és az Európai Unió csúcsértekezletét - írta a The Washington Post szerdai számában, a Los Angeles Times szerkesztőségi kommentárja pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy az elnököt a közvélemény úgy fogadja, mint egy járványos betegséget.

A washingtoni lap bécsi tudósítása emlékeztet rá, hogy George Bush amerikai elnök 2004-es újraválasztása óta igyekszik újjáépíteni az iraki háború miatt megtépázott európai kapcsolatokat, így például az iráni atomvitában a diplomáciai kezdeményezést Nagy-Britanniára, Franciaországra és Németországra hagyta. Törekvésében kapóra jött Gerhard Schröder német kancellár választási veresége és Jacques Chirac francia elnök befolyásának a gyengülése – mindketten az iraki háború legfőbb ellenzői voltak.

Politikai szinten a kapcsolatok javultak, a közvélemény azonban messze a változások mögött kullog. A Pew intézet felmérése szerint az Egyesült Államok megítélése tovább romlott az elmúlt évben Franciaországban, Németországban és Spanyolországban. Megfigyelők szerint az európai közvélekedés komoly akadálya annak, hogy az amerikai elnök Európában jelentős támogatást szerezzen például az új iraki kormány megsegítésére.

A Los Angeles Times arról ír, hogy a tavaly megindított mosolyoffenzíva dacára az elnök népszerűtlenebb az Atlanti-óceán keleti oldalán, mint valaha is volt. A dolgok odáig fajultak, hogy az európaiak, legalábbis a Harris közvélemény-kutató intézet szerint, az Egyesült Államokat Iránnál is nagyobb veszélynek tartják a nemzetközi stabilitásra nézve. Bush elnök ugyanakkor arra akarja rávenni az európai vezetőket, hogy támogassák őt az iráni nukleáris ambíciók megállításában.

Az európai megvetés az Egyesült Államok iránt persze nem új és kicsit kimódolt, a franciák morognak Amerika miatt, de szeretik a McDonald,s gyorséttermeket és Hollywoodot. A csúcs házigazdája, Ausztria az egyik leghevesebben Bush-ellenes ország Európában. Semlegességével kérkedik, ami egy másik mód annak a kinyilvánítására, hogy az Egyesült Államok fizesse a nemzetközi rend fenntartásának az árát pénzben és emberben, az osztrák értelmiség pedig majd szapulja az amerikai túlkapásokat a terrorizmus elleni háborúban.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy mindezek ellenére a multilaterális intézmények, a környezetvédelem és nemzetközi jog iránti megvetésével az amerikai elnök külön helyet vívott ki magának a népszerűtlen amerikai politikusok panteonjában és ezen nehéz lesz változtatnia. A legjobb PR-húzás az lenne a számára, ha meglepetésszerű látogatást tenne a németországi labdarúgó világbajnokságon. Az egyesült Államokat olyan nemzetnek tartják, amely nem éppen csapatjátékos hírében áll. Hatalmas jelképes ereje lenne, ha a volt baseballcsapat-tulajdonos ezzel alázatosan elismerné, hogy a foci-VB a legnagyobb sportesemény a világon. Ha Bush elnök váratlanul el tudott ugrani Bagdadba, akkor talán Nürnbergbe is elmehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik