Külföld

Markó a párbeszéd politikájában bízik

admin
admin

2006. 06. 20. 19:37

A romániai magyar közösség az RMDSZ párbeszéden és együttműködésen alapuló politikáját támogatja, az autonómiát nem lehet negyedévente összehívott gyűléseken kikiáltani - fejtette ki Markó Béla, a szövetség elnöke.

Szokásos heti sajtóértekezletén a politikus a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által vasárnap Gyergyóditróban szervezett második Székely Nemzetgyűléssel kapcsolatosan fejtette ki véleményét (az első március 15-én volt Székelyudvarhelyen). Hangsúlyozta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is szorgalmazza az autonómia különböző formáinak megvalósítását, de nevetségesnek nevezte, hogy egyesek ezentúl negyedévente ki akarják kiáltani a területi autonómiát.

Szerinte az alacsony számú részvétel azt mutatja, hogy a romániai magyarság nem az ilyen hatástalan eszközökben, hanem az RMDSZ együttműködésen és párbeszéden alapuló politikájában bízik. A román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ számára azonban korántsem könnyű most az együttműködést fenntartani. Ezt tükrözi az a helyzetkép, amelyet Markó a jelenlegi koalícióról vázolt fel az újságírók előtt. Szerinte a kormánypártok közül nem mindegyik tartja be azt a kormányprogramot, amelyet a koalíciós partnerek az elején még együtt fogadtak el. Az állapotot a magyar politikus a „viszonzatlan szerelemhez” hasonlította.

Markó ismételten felhívta a figyelmet, milyen nagy szüksége lenne az országnak a kisebbségek jogállását szabályozó törvényre, amely oly nehezen születik meg a parlamentben. Kifejtette: az RMDSZ által kidolgozott és előterjesztett törvénytervezet nem csupán a magyar kisebbséget, hanem általában a romániai etnikumközi kapcsolatokat érinti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.