Nagyvilág

Készenlétben az amerikai elfogórakéták

A várható észak-koreai rakétaindítással kapcsolatos aggodalmak miatt az Egyesült Államok műveleti készenlétbe helyezte földi telepítésű elfogórakétáinak rendszerét - közölte a Pentagon egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

A The Washington Times jelentése szerint az utóbbi két hét alatt állt át az amerikai rakétaelhárító rendszer műveleti készenlétre. Két amerikai hadihajó járőrözik Aegis-radarrendszerrel felszerelve Észak-Korea partjai közelében, ezek szenzorai képesek érzékelni az észak-koreai rakéta esetleges indítását, és jelt adhatnak egy amerikai földön telepített elfogórakéta indítására – olvasható a washingtoni lapban.

Amerikai illetékesek korábbi közlései szerint számos adat, köztük műholdfelvételek sokasága mutatja, hogy az észak-koreai hadsereg befejezte egy Taepodong-2 rakétájának feltöltését hajtóanyaggal, és egyes szakértők szerint ez a rakéta elérheti akár az Egyesült Államok alaszkai területeit is. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium egyaránt figyelmeztette Phenjant, hogy Washington provokatív lépésnek tekintené az észak-koreai rakétakísérletet. Az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszere még viszonylag új, és – katonai illetékesek szerint – korlátozottak a lehetőségei.

Amerikai katonai tisztségviselők mind ez ideig nem voltak hajlandóak nyilatkozni arról, hogy jelen állapotában képes-e ez a rendszer egy észak-koreai rakéta levegőben történő megsemmisítésére, és ha igen, szóba jött-e ilyen célú felhasználása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik