Nagyvilág

„Katasztrófakoalíció” készül Szlovákiában?

A szlovákiai választásokon legjobban teljesítő Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke „első körben” a Jan Slota-féle nemzeti párttal (SNS) és Meciar néppárti mozgalmával (LS-HZDS) kezd kormányalakítási tárgyalásokat.

A koalíció „négy lehetséges változatát” is felemlítő Fico jelezte: a továbbiak során a többi parlamenti pozíciót szerzett párttal is „találkozni akar”, és minden változat létrejöttének esetén ő akar ülni a miniszterelnöki székben. A változatok közül a Magyar Koalíció Pártja csak a harmadikban szerepel.


Ez arra enged következtetni, hogy a minden áron miniszterelnöki posztra pályázó Fico a többi párttal már csak udvariasságból kíván tárgyalni. A jelek szerint elszánta magát, hogy az ily módon biztosnak ígérkező kormányfői szék érdekében felvállalja a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slotát és Vladimír Meciart, akiknek közös kormányzása alatt a szlovákiai magyarok a rendszerváltás óta eltelt idők legnyomasztóbb éveit kényszerültek megélni. Hogy Fico máris döntött volna, arra abból is lehet következtetni, hogy a bejelentéshez sietett hozzátenni: nyilvánosan szavatolja, hogy a kisebbségek jelenlegi jogait rögzítő status quót akkor is megtartja, ha az SNS a kormánya tagja lesz.


Taktikai Húzás?


Ugyanakkor a magát megnevezni nem kívánó MKP-vezetők egyike Fico bejelentése után határozottan vitába szállt azzal az értelmezéssel, miszerint a Smer elnöke már végérvényesen eldöntötte volna, hogy kivel vállal partnerséget. A magyar politikus szerint mindössze „taktikai húzás”, hogy Fico Slotával és Meciarral kezdi, de „a nyakamat teszem rá, hogy végigzongorázza a kombinációkat, és nemzetközi hitelessége, politikai jövője érdekében az ennek legmegfelelőbb partnerek, az MKP és a kereszténydemokraták (KDH) mellett dönt.”


Más kérdés, hogy a KDH egyelőre minden kombinációtól ódzkodik és azt hangoztatja, hogy ellenzékben hitelesebb tudna maradni. Egyesek szerint nagyon is valószínű, hogy végül az eddigi három kormánypárt, a várakozásain felül, 18,3 százalékkal teljesítő Mikulas Dzurinda-féle párt (SDKÚ-DS), a Dzurinda-kormányból korábban kiugrott, ezzel előrehozott választást előidéző KDH, az MKP, és negyedikként a Meciar vezette LS-HZDS alakít kormányt, mert a jobbközép és a középbal programjainak összeférhetetlensége és a személyi averziók szövevényével teli körülmények miatt végül csak így alakulhat.


Vége a nemzetiségi békének?


Meciar hétfőn még azt mondta: Slotával nem akar egy kormányban ülni, ezt egyszer már végigcsinálta. Rövidesen újra színt kell majd vallania. Slota azonban mindenképpen belügyminiszter akar lenni abban a kormányban, ahol ennek érdekében szívesen megtűrné Meciart. Az eddig ellenzéki Meciar-párttal és a négy évig parlamenten kívül „böjtölő” Slota-féle SNS részvételével alakuló kormány lehetőségéről a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Bugár Béla már napokkal a választások előtt azt mondta: Szlovákiában ezzel befellegezne az elmúlt nyolc évben kialakított nemzetiségi békességnek. Ivan Gasparovic államfő a megbízás átadása után azt monda: szinte biztos abban, hogy július 12-én már össze is tudja hívni az új parlamentet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik