Nagyvilág

Japán hazahívja katonáit Irakból

Irakban állomásozó katonáinak hazahívásáról döntött kedden Japán, véget vetve ezzel az ország második világháború utáni első külföldi katonai missziójának.

Mint Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő bejelentette, Tokió a döntést az Egyesült Államokkal, az Irakot megszálló multinacionális erőkkel, Nagy-Britanniával és Ausztráliával való szoros konzultációk után hozta. A szigetország miniszterelnöke úgy vélekedett, hogy a japán katonák humanitárius küldetése sikeres volt, és ígéretet tett arra, hogy Japán a kivonulás után is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse az iraki újjáépítést. A japán egység az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget.

Tokió máris kötelezettséget vállalt Irak pénzügyi támogatásának folytatására kedvezményes hitelek útján.

A mintegy 600 főnyi, nem harcoló japán egységet 2004 januárjában vezényelték Szamavába, a viszonylag békés síita többségű dél-iraki al-Muszanna tartományba. Mivel az 1947-es japán békealkotmány értelmében nem használhattak fegyvert, a kontingenst brit és ausztrál fennhatóság alá helyezték. Núri al-Máliki iraki kormányfő hétfőn jelentette be, hogy az itt állomásozó ausztrál, brit és japán katonák júliusban átadják a tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki haderőknek.

Ekkor tér haza a japán egység, amely az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget.

Közben Brendan Nelson ausztrál védelmi miniszter Canberrában közölte, hogy a japán erőket védő 460 ausztrál katona továbbra is Irakban marad, és az iraki-szíriai határ védelmében nyújt segítséget az iraki hadseregnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik