Nagyvilág

Japán hazahívja katonáit Irakból

admin

2006. 06. 20. 12:11

Irakban állomásozó katonáinak hazahívásáról döntött kedden Japán, véget vetve ezzel az ország második világháború utáni első külföldi katonai missziójának.

Mint Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő bejelentette, Tokió a döntést az Egyesült Államokkal, az Irakot megszálló multinacionális erőkkel, Nagy-Britanniával és Ausztráliával való szoros konzultációk után hozta. A szigetország miniszterelnöke úgy vélekedett, hogy a japán katonák humanitárius küldetése sikeres volt, és ígéretet tett arra, hogy Japán a kivonulás után is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse az iraki újjáépítést. A japán egység az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget.

Tokió máris kötelezettséget vállalt Irak pénzügyi támogatásának folytatására kedvezményes hitelek útján.

A mintegy 600 főnyi, nem harcoló japán egységet 2004 januárjában vezényelték Szamavába, a viszonylag békés síita többségű dél-iraki al-Muszanna tartományba. Mivel az 1947-es japán békealkotmány értelmében nem használhattak fegyvert, a kontingenst brit és ausztrál fennhatóság alá helyezték. Núri al-Máliki iraki kormányfő hétfőn jelentette be, hogy az itt állomásozó ausztrál, brit és japán katonák júliusban átadják a tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki haderőknek.

Ekkor tér haza a japán egység, amely az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget.

Közben Brendan Nelson ausztrál védelmi miniszter Canberrában közölte, hogy a japán erőket védő 460 ausztrál katona továbbra is Irakban marad, és az iraki-szíriai határ védelmében nyújt segítséget az iraki hadseregnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Derecske, 2018. június 8.
Aszfaltterítő gép munka közben. A kivitelezés alatt lévő M35-ös autópálya 60-as kilométerszelvényének jobb oldali pályáján, Derecske határában a második aszfaltréteget építik be. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.