Nagyvilág

Bush és Putyin közös erővel az iráni urándúsítás ellen

Washington és Moszkva továbbra is együttes erőfeszítést tesz arra, hogy meggyőzzék Iránt: hagyjon fel urándúsítási programjával - állapodott meg George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn folytatott telefonbeszélgetésén.

A hírt egy magát megnevezni nem kívánó fehér házi illetékes szivárogtatta ki. Elmondta: a két vezető politikus egyetértett abban, hogy közösen vegyék rá Iránt arra is, hogy az urándúsítási tevékenység feladása mellett kezdje meg az iráni atomdossziéval foglalkozó nagyhatalmakkal, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagjával – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Kínával -, valamint Németországgal a tárgyalásokat, amelyeken a Teheránt ösztönző javaslatok ugyancsak napirenden szerepelnének.

A két elnök azt is fontosnak tartotta, hogy egymással kapcsolatban maradva kövessék figyelemmel azt a feltételezett folyamatot, amelynek részeként Észak-Korea kísérleti indítást hajtana végre egy interkontinentális ballisztikus rakétával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik