Külföld

Bombariadó volt Bush bécsi találkozója előtt

admin
admin

2006. 06. 20. 11:52

Bombariadó volt reggel Bécsben, ahová 20 órás látogatásra este érkezik az amerikai elnök, ám kiderült, hogy csak pokolgéputánzatok okoztak izgalmat.

Az első „pokolgépet” 7.30-kor fedezték fel a Hofburg közelében, ahol szerdán George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter az Európai Unió vezető képviselővel tárgyal. A bécsi rendőrség egy robot bevetésével „hatástalanította” a gyanús bőröndöt, amelyet egy utcai elektromos kapcsolószekrényhez rögzítettek. A bőröndből drótok lógtak ki, és egy antennát is ráerősítettek. Hasonlóan gyanús csomagot fedeztek fel az amerikai küldöttség szálláshelyének kijelölt Intercontinental szálloda közelében is, később pedig egy harmadikat nem messze a hoteltől.

A bombariadót – amelynek keretében lezárták a gyanús csomagok megtalálási helyének a környékét – mintegy két óra múlva fújták le, miután kiderült, hogy egyik bőröndben sem volt robbanóanyag. Az osztrák sajtó rendkívül bő terjedelemben foglalkozik az amerikai elnök bécsi látogatásának biztonsági előkészületeivel.

A napilapok térképekkel illusztrált cikkekben adtak hírt arról, hogy szerdán biztonsági zárlat alá veszik” Bécs központját, a Hofburgot, valamint az Intercontinental szállót és környékét. E helyszíneken elterelik a forgalmat, általános parkolási és megállási tilalmat érvényesítenek, mintegy 300 üzletet, kávézót, éttermet zárnak be az EU–Amerika csúcstalálkozó idejére.

A bécsi tömegtájékoztatás külön hírben számolt be arról, hogy biztonsági okokból állítólag még a WC-papírt és az ásványvizet is a németországi Ramsteinből (az ott lévő hatalmas amerikai támaszpontról) szállítják Bécsbe az amerikai küldöttségnek. Az osztrák rendőrség mintegy 3 ezer tagja biztosítja a Bush-látogatást, nem beszélve az amerikai biztonsági szolgálatok Bécsbe vezényelt tagjairól.

Külön egységek fogják biztosítani azt a tiltakozó megmozdulást is, amelyet különféle globalizációellenes szervezetek, valamint Ausztriába betelepültek egyesületei szerveztek szerda délutánra. A szervezők remélik, hogy a tiltakozás résztvevőinek a száma 10-15 ezer között lesz a mintegy másfél milliós osztrák fővárosban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.