Nagyvilág

13 maffiacsalád vezetőjét vették őrizetbe Szicíliában

Ötvenkét személyt tartóztattak le Szicíliában egy nagyszabású maffiaellenes akcióban – jelentette be kedden Piero Grasso, a maffia elleni harc olasz főügyésze.

Grasso szerint a Gotha-akció során 13 maffiacsalád vezetőjét sikerült őrizetbe venni, és lehetővé vált a palermói bűnszövetkezet jelenlegi szervezeti felépítésének rekonstruálása is. A letartóztatási parancsokat a palermói ügyészség adta ki bűnszövetkezet létrehozása és sikkasztás címén. A nyomozást nagyban segítették a maffiavezérek találkozóiról egy garázsban készült titkos hangfelvételek, továbbá azok a dokumentumok, amelyet az április 11-én, 40 évi bujkálás után elfogott legfőbb keresztapa, Bernardo Provenzano rejtekhelyén találtak. Ugyanakkor ezúttal nem vették igénybe „bűnbánók” vallomásait.

A főügyész elmondta, hogy a letartóztatott maffiavezérek mindegyikét elítélték már korábban is bűnszövetkezet létrehozása miatt, és le is töltötték büntetésüket, de kiszabadulásuk után folytatták alvilági tevékenységüket. A vizsgálat során felbukkantak olyan nyomok, amelyek a maffiasejtek és egyes vállalkozók, valamint politikusok közti kapcsolatokra mutatnak. Ez utóbbiak kapcsán fény derült arra, hogy a maffia nem csupán támogatta a különböző választások során a bizalmukat élvező jelölteket, hanem saját embereiket is indították a listákon. A jövőre tervezett palermói helyhatósági választásokra például két olyan párt listájára is felvetették már bizalmasaikat, amelyek a Silvio Berlusconi vezette jobboldali szövetség, a Szabadságjogok Háza (CDL) tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik