Nagyvilág

Bush szankciókkal fenyegeti Iránt

Szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen George Bush amerikai elnök arra az esetre, ha Teherán elutasítja a nukleáris programjának beszüntetése fejében tett ajánlatot.

Az elnök hétfőn a New York melletti Kings Pointban, a kereskedelmi flotta végzős hallgatói előtt mondott beszédében figyelmeztetette Teheránt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) eljárásával, illetve egyre erőteljesebb politikai és gazdasági szankciókkal kell szembenéznie, ha az ésszerű ajánlat ellenére, amelyet a BT öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína – és Németország tett, folytatja nukleáris programját.

“Atomfegyver egy ilyen rezsim kezében mindenütt súlyos fenyegetést jelentene” – jegyezte meg Bush elnök egy nappal európai útja előtt. Jelezte, nem ellenzi, hogy Iránnak békés célú, polgári jellegű nukleáris programja legyen, de csakis abban az esetben, ha megfelelő nemzetközi biztosítékok garantálják, hogy titokban nem törekszik atomfegyver előállítására.

Bush elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió szerdai csúcstalálkozóján az EU soros elnökségét adó Ausztria fővárosában Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel tárgyal, és a tanácskozáson várhatóan kiemelt hangsúlyt kap Irán kérdése.

Az amerikai elnök a bécsi csúcs után Magyarországra látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik