Nagyvilág

Telt ház a brit börtönökben

A túlzsúfoltság miatt a brit börtönök hamarosan kénytelenek lesznek visszautasítani új elítéltek befogadását, és kitenni kapujukra a "megtelt" táblát - jelentette ki vasárnap a brit büntetés-végrehajtási intézetek főfelügyelője.

Anne Owers a The Sunday Times című újságnak nyilatkozva kongatta meg a vészharangot, hangsúlyozva, hogy a rendelkezésre álló 79 500 férőhelyből mára nem egészen 1800 maradt szabadon. Szeptember közepére a fegyintézetek elérhetik befogadóképességük határát.

“Úgy gondolom, hogy el fogunk jutni arra a pontra, amikor a börtönök kitehetik a megtelt táblát – mondta Owers, aki ezután kétségbe vonta, hogy a súlyosabb és hosszabb szabadságvesztéseket követelő kormánytagok tisztában lennének a börtönök túlzsúfoltságának komolyságával. Jack Straw, az alsóház vezére viszont védelmébe vette az enyhe ítéleteket bíráló minisztereket. “Növeltük a börtönök és a férőhelyek számát, és úgy tűnik, hogy továbbiakra lesz szükség” – fejtegette a volt külügyminiszter a BBC televízióban.

“Bárcsak lehetőség volna arra, hogy a bűnözőkkel fegyintézeteken kívül törődjenek, de a legtöbb ember, aki a börtönökben végzi, éppen azért kerül oda, mert a közösségi büntetés kudarcot vallott” – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy a börtönszemélyzet “rendkívüli képességének” köszönhetően meg tud birkózni a megnövekedett rablétszámmal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik