Nagyvilág

Japán figyelmeztette Észak-Koreát

Japán támadásnak tekintene egy a területére akár csak véletlenül leeső észak-koreai rakétát is, és azonnal ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulna - figyelmeztetett vasárnap televíziós nyilatkozatában Aszo Taro. A japán külügyminiszter azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint Phenjan ballisztikus rakétával végrehajtandó kísérletre készül.

Több amerikai és ázsiai médium a közelmúltban arról írt, hogy Észak-Korea olyan, 10 ezer kilométeres hatótávolságú rakétával készül kísérletet végrehajtani, amely elérheti az Egyesült Államok területét. Egy kilövőállomás körüli aktivitásról műholdas felvételek is készültek. A japán sajtó szerint Phenjan már vasárnap kilőheti egy Taepodong-2 típusú, 3500-6000 kilométeres hatótávolságú rakétát.

Erre utal, hogy az észak-koreai vezetés felszólította a lakosságot, hogy helyi idő szerint 14 órakor (közép-európai reggel 7 óra) tűzzék ki a nemzeti zászlót, este pedig nézzenek meg a televízióban egy “különleges programot”.

Washington és Tokió szombaton felszólították Észak-Koreát: vessen véget a kísérlet előkészületeinek, mert egy ilyen rakétakilövés “súlyos provokáció” lenne. Aszo, aki szerint Tokió mindenképpen számíthatna a BT-ben Washington támogatására, hangsúlyozta: Japán kész gazdasági szankciókat hozni a phenjani rezsim ellen a rakétafenyegetés miatt.

Észak-Korea 2005 szeptemberében elvben elfogadta nukleáris programjának feladását, majd újabb feltételt támasztott a pekingi hatoldalú, a két Korea, Japán, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével zajló tárgyalásokhoz való visszatéréséhez: követelte, hogy az Egyesült Államok oldja fel az észak-koreai cégeket sújtó pénzügyi szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik