Nagyvilág

Megölték a szeparatista csecsen elnököt

Egy különleges akcióban megölték Abdul-Malik Szajdullajev szakadár csecsenföldi elnököt - jelentették be szombaton az oroszpárti hatóságok. A csecsen függetlenségi erők kormányában Doku Umarov alelnök veszi át az elnöki posztot.

A terroristákat lényegében lefejeztük, olyan súlyos csapást mértünk rájuk, amelyet sosem fognak kiheverni – közölte Ramzan Kadirov csecsen miniszterelnök, miután értesült a múlt év márciusában, elődje, Aszlan Maszhadov megölése után a csecsen fegyveresek élére állt Szajdullajev haláláról. Hozzátette: a különleges akció során, Argun városban végeztek vele szombat reggel a csecsen belügyminisztérium kommandósai


A lázadóvezér szülővárosában, Argunban végrehajtott akció részletei egyelőre nem ismeretesek, ám egyik irányítójuk közölte, hogy először a Ramzan Kadirov hivatalba lépését követő századik napra kívánták időzíteni, de ez nem sikerült. A valaha Argunban mohamedán papként működő Szajdullajevet jó ismerősei azonosították, majd orvos szakértők láttak munkához, hogy tudományos módszerekkel minden kétséget kizáróan, hivatalosan is igazolják a lázadóvezér halálát.


Szajdullajev tavaly állt a szakadárok élére, amikor elődjét, Aszlan Maszhadovot is megölték a belbiztonsági erők. Viszonylag gyors halála a csecsen függetlenségi mozgalom gyengülésének a jele.


Doku Umarov alelnök veszi át az elnöki posztot a csecsen függetlenségi erők kormányában Abdul-Malik Szajdullajev eddigi elnök halála nyomán – tűnt ki szombaton a csecsen lázadók “külügyminisztere”, a londoni emigrációban élő Ahmed Zakajev rádiónyilatkozatából.


“Kijelenthető, hogy a mai naptól Doku Umarov a csecsen köztársaság elnöke. A csecsen alkotmány szerint az elnök halála esetén automatikusan az alelnök veszi át posztját a következő választásokig” – mondta az Eho Moszkvi orosz rádiónak adott nyilatkozatában, burkoltan megerősítve ezzel a Moszkva-barát csecsen kormánynak azt a bejelentését, hogy belügyi alakulatai rajtaütésben megölték Szajdullajevet, az oroszellenes szakadár erők eddigi elnökét. A csecsen alkotmányon nyilván a néhány évig önálló csecsen köztársaság – a szakadárok megnevezése szerint Icskéria – alkotmányát értette. A következő választásokra tett utalása a jelen helyzetben csak elméleti jellegű, hiszen a csecsen függetlenségi erők nincsenek abban a helyzetben, hogy választásokat tudjanak rendezni Csecsenföld területén, a köztársaság nagy része a Moszkva-barát kormány kezén van, a szakadárok fegyveresei a vereségükkel végződött második csecsen háború (1999-2002) befejeződése óta csak a köztársaság déli, hegyvidéki területeit ellenőrzik.


A térséget jól ismerő elemzők szerint Umarovot szoros barátság fűzi Samil Bászájev csecsen hadúrhoz, a szakadár erők legradikálisabb irányzatának vezetőjéhez, aki számos oroszellenes terrortámadás szervezőjeként jelentkezett, sőt némelyikben maga is részt vett. A Kommerszant című orosz lap úgy tudja, hogy az 1964-es születésű Umarov szintén részt vett több oroszellenes fegyveres támadásban. Úgy tartják számon az eddigi alelnököt, új elnököt, mint aki elutasít mindenféle egyezkedést Moszkvával.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik