Nagyvilág

Iránnak tetszik az ENSZ ajánlata

Előrelépésnek nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök pénteken a nagyhatalmaknak országa nukleáris programjával kapcsolatos javaslatcsomagját, de konkrétan nem reagált rá, csupán azt ígérte, hogy alaposan megvizsgálják az indítványokat, és kellő időben válaszolnak rájuk.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország néhány napja pontosan máig nem, csupán kiszivárogtatásokból ismert javaslatokat tett annak érdekében, hogy eltántorítsa Iránt a nukleáris fegyver kifejlesztésétől, s megoldódjon a Teherán nukleáris programja miatti válság. Az indítványok között szerepel, hogy Washington békés célú nukleáris technológiát nyújt Iránnak, felold néhányat az ellene hozott szankciók közül és bekapcsolódik a Teheránnal folytatott közvetlen tárgyalásokba. A csomagban már nem szerepel az a követelés, hogy Irán a tárgyalások feltételeként azonnal szüntesse be az urándúsítást, s ehelyett csak annak felfüggesztéséhez ragaszkodik.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) sanghaji csúcsértekezletén részt vevő részt vevő iráni államfő – anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna – kijelentette, hogy büntetőintézkedéseket nem szabad a nyomás eszközeként bevetni egy ország ellen sem. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel csütörtökön, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel pedig pénteken megtartott találkozójára utalva közölte, hogy a három ország álláspontja sok kérdésben közel áll egymáshoz, vagy meg is egyezik.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyminiszter, aki csütörtökön tárgyalt iráni kollégájával, újságíróknak kijelentette: kínai részről úgy érzik, hogy az irániak komolyan vizsgálják a hathatalmi javaslatcsomagot, és még némi időre van szükségük, hogy válaszolni tudjanak rá.

Ismét holokauszt

Ahmadinezsád kijelentette továbbá: nem tart attól, hogy Izrael megtámadja az iráni atomlétesítményeket. Leszögezte még, hogy nem tatható fenn olyan béke, amely hátrányos megkülönböztetésre épül, és amelyet kívülről erőltetnek rá valamely országra, országokra.

Ismét elmondta azt a korábban már néhányszor hangoztatott meggyőződését, hogy a II. világháború alatti zsidó holokauszt megtörténtét “független és pártatlan feleknek kell kivizsgálniuk”. Áprilisban komoly kételyének adott hangot azt illetően, hogy a népirtás megtörtént-e.

A kínai-iráni kapcsolatok fejlesztésére tett javaslatot Hu Csin-tao kínai elnök pénteken, amikor fogadta az iráni elnököt. “Mint teheráni polgármester ön támogatta a kínai vállalkozások iráni befektetéseit. Most, hogy már elnök, remélem, sok alkalmunk lesz továbblépni a kínai-iráni kapcsolatokban” – mondta Hu Ahmadinezsádnak újságírók előtt, majd tárgyalásuk a sajtó képviselőinek kizárásával folyt tovább

Ajánlott videó

Olvasói sztorik