Nagyvilág

Hitler-emlékhely Wisconsinban

Hitler-emlékhelyet épített egy volt SS-tiszt az egyesült államokbeli Wisconsin államban a farmján, a hatóságok és a helyi lakosok megrökönyödésére.

A 87 éves Ted Junker 200 ezer dollárból egy 135 négyzetméteres, bunkerszerű építményt emelt Wisconsin déli részén található birtoka területén, és számtalan emléktárgyból – így Hitler-fotókból és egy horogkeresztes zászlóból – gyűjteményt rendezett be benne.

Junker meg akarja nyitni a bizarr tárlatot a látogatók előtt, a hatóságok viszont a bírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák ebben.

A ma gazdálkodással foglalkozó egykori SS-tiszt a helyi médiának kifejtette azt a véleményét, miszerint Adolf Hitler lenyűgöző vezető volt, akit félreértettek. Emellett tagadja, hogy a náci Harmadik Birodalom a zsidók megsemmisítésére tört volna. Ted Junker saját elmondása szerint 1940-ben lépett be az SS-be, és az orosz fronton harcolt a második világháborúban; 1955 óta az Egyesült Államokban él.

„Ő egy zavarodott öregember, aki megszállottja annak, amit csinál – vélekedett a közeli város, Sugar Creek egyik lakója. – Aggódom amiatt, hogy milyen elemeket fog ez (a létesítmény) a környékre vonzani”. A helyi zsidó közösség felháborodását fejezte ki Junker kijelentései miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik