Nagyvilág

Az EU aggódik a lengyel idegengyűlölet miatt

Az idegengyűlölet és homofóbia miatt elkövetett erőszak visszaszorításáról szóló álláspontot fogadott el az Európai Parlament többek között az Európai Néppárt támogatása nélkül, utóbbi ugyanis kihagyta volna a tervezetből a homofóbiával kapcsolatos támadásokat.

Lengyel válasz

Wojciech Roszkowski lengyel képviselő szerint óvatosan kell eljárni, mielőtt általánosító kijelentéseket tesz valaki. A politikus elítélte Hollandiát a „pedofil párt” miatt, és azt mondta, más országok piszkálása helyett először minden állam vizsgálja meg saját magát. Képviselőtársa, Boggdan Pek szerint a parlamenti vita valójában a politikai jobb- és baloldal közötti vita, amelynek kicsengése elfogadhatatlan az igaztalanul súlyos vádakkal illetett Lengyelország számára.

A szocialista (PES), a liberális (ALDE), a zöld (Greens/EFA) és az egységes európai baloldali (GUE/NGL) frakció közös állásfoglalási tervezetét fogadta el az EP csütörtökön az Európa-szerte erősödő homofób és idegengyűlölő erőszakról. Ehhez nem csatlakozott a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt (EPP-ED), valamint a Függetlenség/Demokrácia (IND/DEM) és a Nemzetek Európája Unió (UEN) képviselőcsoportja. A néppárt, mely nemmel szavazást, illetve tartózkodást ajánlott tagjainak korábban benyújtott egy állásfoglalás-tervezetet, amely elítélte a rasszista, idegengyűlölő és antiszemita indíttatású erőszakot, nem említve itt a homofóbiával kapcsolatos támadásokat. Ezt a javaslatot a parlamenti többség a szavazás kezdetén 245-303-3 arányban elvetette. A mostani négypárti közös állásfoglalás végül 301-161-102 arányban ment át.

Sürgetett intézkedések

A szöveg szerint az EP sajnálja, hogy a tagállamok nem fogadták el a fajgyűlölet és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló 2001-es tanácsi kerethatározatot, és ennek pótlására szólítják fel az EU-országokat, valamint a finn elnökséget. A képviselők felszólítják a tanácsot, terjessze ki a kerethatározatot a homofób, antiszemita, iszlámelenes és más, etnikai, faji, szexuális irányultságon, vallási vagy egyéb irracionális indíttatáson alapuló fóbia vagy gyűlölet által motivált bűncselekményekre.

Az EP felszólítja a tagállamokat, „erősítsék meg azon büntetőjogi intézkedéseiket, amelyek célja az ilyen jellegű bűncselekményekért kiszabható büntetések közelítése az EU-ban”. A parlament sürgeti, hogy „minden tagállam hatékonyan ültesse át a diszkriminációellenes irányelveket, a bizottság pedig vigye az Európai Bíróság elé azokat a tagállamokat, amelyek ezt nem teszik meg”.

Szóba kerültek

A képviselők mélyen elítélnek minden rasszista támadást, és kifejezik együttérzésüket e támadások valamennyi áldozatával és családjaikkal. Az állásfoglalás felsorolja az utóbbi időben Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Portugáliában és Lengyelországban történt, a parlament által idegengyűlölő, homofób, illetve antiszemita indíttatásúnak tartott gyilkosságokat, támadásokat.

Az EP az elfogadott szöveg szerint „rendkívül aggódik a lengyelországi fajgyűlölő, idegengyűlölő, antiszemita és homofób intolerancia általános növekedése miatt”. Ezt – vélik a képviselők – részben olyan vallásos platformok táplálják, mint a Radio Maryja, amelyet a Vatikán is bírál antiszemita megnyilvánulásaiért.

A törvényhozás egyben követelte, az európai bizottság vizsgálja meg, hogy a lengyel közoktatási miniszter tevékenysége és nyilatkozatai összhangban állnak-e az uniós alapszerződés hatodik pontjával, amely az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásával foglalkozik.

A Lengyel Családok Ligájának elnöke, Roman Giertych, az új közoktatási miniszter Kazimierz Marcinkiewicz jobboldali kormányának átalakításakor került be a varsói kabinetbe (amelynek egyik miniszterelnök-helyettese is lett), miután a kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság a kormánytöbbség érdekében koalícióra lépett két kisebb párttal, az LPR-rel és a baloldali populista Önvédelemmel. Az új miniszter első intézkedéseként azzal az indoklással bocsátotta el a pedagógus-továbbképző intézet (CODN) vezetőjét, Miroslaw Sielatyckit, hogy az intézete által kiadott emberi jogi kézikönyv a “melegszervezetek képviselőivel való találkozóra ösztönzi az iskolákat”, s ezzel “a homoszexualitást propagálja”.


A szöveg szerint a Lengyel Családok Ligája, valamint az Önvédelem Pártja vezetői gyűlöletre és erőszakra biztatják az embereket. Az EP elítéli az orosz hatóságok döntését, amiért betiltották a május 27-re tervezett első moszkvai meleg büszkeség felvonulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik