Nagyvilág

Bosznia elismerte a szerepét a CIA fogolyszállításaiban

Madrid semmilyen formában nem működött együtt az amerikai titkosszolgálattal, és nem is tudott a titkos járatokról, mondta a spanyol miniszterelnök szerdán. Szarajevó viszont elismerte közreműködését.

Bosznia-Hercegovina az európai államok közül elsőként szerdán elismerte, hogy együttműködött a CIA-val az amerikai titkosszolgálat által végrehajtott fogolyszállításokban. A gyanú szerint az amerikaiak európai hatóságok közreműködésével illegálisan terroristagyanús személyeket szállítottak olyan közel-keleti országokba, ahol megkínozták vagy megkínozhatták őket – írja a Die Welt.

José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök viszont tagadta saját országa részvételét. A spanyol kormányfő szerdán a közszolgálati tévében azt mondta, Madrid nem segítette a CIA-t ezekben az ügyekben, nem tudott a járatokról, „már ha azok léteztek egyáltalán” – írják a reggeli spanyol lapok.

Az Európai Parlament különleges vizsgálóbizottsága hétfőn elfogadott jelentésében „rendkívül valószínűtlennek” nevezte, hogy az európai kormányok ne tudtak volna arról a „több mint ezer” különleges, feltehetőleg foglyokat szállító CIA-járatról, amely 2001 szeptembere óta európai repülőtereket érintett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik