Nagyvilág

Juscsenko az oroszpártiakkal is szövetkezne

Nem zárta ki Viktor Juscsenko elnök pártjának egyik magas rangú tagja kedden azt, hogy a párt - az ukrajnai forradalom egykori motorja - az oroszpárti ellenzékkel lép koalícióra. Az ukrán pártoknak még két hetük van arra, hogy kormányképes koalíciót hozzanak össze.

“Új megközelítést kell keresnünk a koalíciókötés folyamatában, mert (a narancsszínű erők tárgyalása során) zsákutcába jutottunk” – fejtegette az Interfax hírügynökségnek Roman Bezszmertnij a Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk párt magas beosztású tisztségviselője, volt kampányfőnök. A politikus elmondta, hogy ezután a nem zárnak ki egyetlen koalíciós változatot sem, és szabadon választják meg, mely politikai erőkkel ülnek tárgyalóasztalhoz.

A Mi Ukrajnánk párt hétfőn bejelentette, nincs már perspektívája a két másik narancsos erővel, a Julija Timosenko Blokkjával és a szocialistákkal való koalíciókötésnek. A tárgyalások hivatalos indokolás szerint a parlamenti elnöki poszton buktak meg, a tisztséget magáénak szerette volna tudni a Mi Ukrajnánk és a szocialisták is.

Két hét maradt a koalícióra

A kormányalakítási tárgyalások március 26. óta folynak Ukrajnában. A három „narancsos” párt, amelyek szövetsége 2005 szeptemberében bomlott fel, a márciusi választások után úgy döntött, hogy ismét összefognak, a tárgyalásokon azonban elsősorban a tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról folyt a huzavona. A 450 fős parlamentben 86 mandátuma van a Mi Ukrajnánknak, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Blokknak 129, míg a szocialistáknak 33 képviselői hely jutott a választásokon.

A Mi Ukrajnánk szombaton bejelentette a tárgyalások felfüggesztését a szocialistáknak a parlamenti elnökséghez való ragaszkodása miatt. Korábban már májusban is felfüggesztették néhány napra a megbeszéléseket. Az új ukrán parlament május végén ült össze először, de mivel nem született megállapodás a kormánykoalícióról, két egymást követő szünetet rendeltek el június 14-ig, abban a reményben, hogy addig sikerül tető alá hozni a kabinetet. A Mi Ukrajnánk választási listájának első embere, Jurij Jehanurov vezette kormány hivatalosan benyújtotta lemondását a parlament első ülésén, de ügyvezetőként hivatalban maradt.

Az ukrán pártoknak június 27-ig kellene létrehozniuk egy kormányképes koalíciót, s ha ez addig nem sikerülne, Juscsenkónak jogában állna feloszlatni a parlamentet, és kiírni az új választásokat. Az ukrán alkotmány azonban ezt nem teszi kötelezővé számára, és a jelenlegi ügyvezető kormány továbbra is hivatalban maradhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik