Nagyvilág

Felfedi titkait a Pentagon

Az őrizetesekkel szembeni bánásmód miatt egyre súlyosbodó bírálatok láttán az amerikai védelmi minisztérium úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a fegyveres erőknél alkalmazott kihallgatási módszereket.

Mint a Pentagon nevük elhallgatását kérő tisztségviselői helyi idő szerint kedden elmondták, a tárca a fegyveres erők vonatkozó szolgálati szabályzatának régóta várt felülvizsgálata keretében osztja meg a nyilvánossággal, hogy az amerikai katonák a kihallgatások során milyen módszereket alkalmazhatnak a foglyokkal szemben.

A hivatalosan még be nem jelentett döntés hónapokon át tartó belső viták és a törvényhozás egyes tagjai részéről megnyilvánult nyomásgyakorlás után született meg, elutasítva azokat az ellenérveket, hogy e módszerek ismeretében az ellenség foglyul ejtett tagjai előre felkészülhetnek a kihallgatásokra, és sikeresebben őrizhetik meg az általuk elhallgatni kívánt információkat.

A döntés egyben azt is jelenti, hogy a Pentagon lemondott arról, hogy titkos fejezetet illesszen be a kézikönyvbe. Az eredetileg titkosítani kívánt kihallgatási módszereket vagy nyilvánosságra hozzák, vagy eltörlik alkalmazásukat – mondták a tisztségviselők.

Nagy volt a nyomás

Az Emberi Jogok Mindenekelőtt (HRF) jogvédő szervezet máris üdvözölte a Pentagon elhatározását, mondván, hogy az jelentős előrelépés a vonatkozó rendszabályok, előírások olyan egyértelművé tétele felé, amelyet a fegyveres erők tagjai is hiányoltak, és amelynek hiányában számos visszaélés történt.

Az őrizetesekkel szembeni bánásmód miatt fokozódó bírálatok érték az Egyesült Államokat azóta, hogy két évvel ezelőtt kirobbant az iraki Abu Graib börtönben történt visszaélésekkel kapcsolatos botrány. A börtönőri feladatokat ellátó amerikai tartalékosok e visszaélésekről tanúskodó – szórakozásból készített – fotói bejárták és megdöbbentették az egész világot. Emberi jogi szervezetek követelik az amerikai kormánytól a Kuba szigetén lévő Guantánamo amerikai haditengerészeti támaszponton terroristagyanús személyek őrzésére létesített fogolytábor bezárását is, ahol a múlt héten három fogoly öngyilkosságot követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik