Külföld

Egy német lap szerint Gyurcsány maga akarja meghatározni a külpolitikát

admin
admin

2006. 06. 14. 11:24

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök valószínűleg nem gyógyászati okokból kérte fel az orvos végzettségű Göncz Kingát a budapesti külügyminisztérium vezetésére, feltételezik, hogy a „bürokratikusan halvány" Somogyi Ferenc után maga akarja meghatározni a külpolitikát – írta egy német lap.

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung Göncz-portréjának szerzője feltételezte, hogy a miniszterelnök minden jel szerint profitálni kíván az új magyar külügyminiszter személyes, valamint a családi háttérből fakadó tekintélyére: Göncz Kinga a legidősebb lánya a korábbi államfőnek, Göncz Árpádnak, aki 1990 és 2000 között erősen meghatározta a magyarországi demokratizálódási folyamatot.

A családi és politikai háttér komoly megelőlegezett bizalmat biztosít Göncz Kinga számára. Ám nem csak ez gondoskodik majd arról, hogy a németül is kiválóan beszélő miniszter asszony markáns profilt alakítson ki magának. Saját irányvonalat felmutatni már csak azért sem esik majd nehezére, mivel jelen pillanatban amúgy sem tudná senki megmondani, hogy mi Magyarország viszonyulása a nemzetközi politika égető kérdéseihez – vélte a Süddeutsche Zeitung cikkének szerzője.

Göncz Kinga pártonkívüli, de gyakran a Szabad Demokraták Szövetségéhez, a kisebb koalíciós partnerhez sorolják – jegyezte meg a Süddeutsche Zeitung, amely szerint Göncz Kingát munkatársai szeretik szikrázó intelligenciájáért, fellépése azonban nem feltűnő. „Ez talán nem is hátrány, mivel munkájának tetemes része abból fog állni, hogy a határokon túl élő magyarok millióinak igényeiről tárgyaljon más államokkal. Ez kényes matéria, amely nem visel el parancsoló fellépést” – fejtegette a müncheni lap szerzője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.