Nagyvilág

Blöff vagy nagykoalíció Csehországban?

A választásokon győztes jobboldali párt vezetője, Miroslav Topolánek életképes kormányt ígér a jövő hétre, miközben a mandátumok felét megszerző baloldallal nem sikerült megállapodnia. Eddig.

Életképes a három cseh jobbközép párt kormányzati projektje, s ha nem történik semmi rendkívüli, akkor a jövő héten aláírható lesz a koalíciós megállapodás – jelentette ki szerdán Miroslav Topolánek, a képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke. Topolánek a nap folyamán felkeresi Václav Klaus államfőt, hogy tájékoztassa őt a Polgári Demokratikus Párt, a Kereszténydemokrata Unió–Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), valamint a Zöldek Pártja (SZ) között tíz napja folyó koalíciós tárgyalásokról.

„A megállapodást a képviselőház első ülése előtt alá tudjuk írni” – mondta újságíróknak Topolánek. A 200 tagú képviselőház első ülését június 27-re hívták össze. Személyi kérdésekről a jobbközép pártok a jövő héten kívánnak megállapodni. „A kormányprogram a három koalíciós párt programjának a kompromisszumos ötvözete lesz” – jelentette ki a politikus. Topolánek kifejezte reményét, hogy a kormányprogramban a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) is „felismeri néhány elképzelését”, s ezért támogatni fogja azt.

Realitás

Jirí Paroubek szociáldemokrata kormányfő és pártelnök azonban ismételten leszögezte, hogy pártja, amely a választáson a második helyen végzett, semmiképpen sem fogja támogatni a jobbközép kormányt. „Ránk ne számítsanak” – állítja Paroubek, akinek pártja egy szakértői hivatalnok kormány felállítását javasolta, amelyet minden parlamenti párt támogatna.

A június elején lezajlott képviselőházi választást ugyan az ODS megnyerte, de a jobboldal és a baloldal egyaránt 100-100 mandátummal rendelkezik, ami szinte lehetetlenné teszi a többségi támogatottságú kormány felállítását.

A prágai média szerint Václav Klaus is harapófogóba került, mert a választás előtt több ízben is azt hangsúlyozta, hogy csak olyan kormányt lesz hajlandó kinevezni, amelynek legalább minimális, tehát 101 képviselője van a parlamentben. Ilyen többséggel pedig jelenleg az egyik oldal sem rendelkezik.

Topoláneknek egy jó és egy rossz híre van Klaus számára. A jó, hogy elmondhatja: a jobbközép pártok már megegyeztek egy kormányprogramban. A rossz, hogy ehhez hozzá kell tennie: ez a program minden bizonnyal papíron marad. Ugyanis még abban az esetben is, ha a CSSD lehetővé tenné a kormány jóváhagyását a parlamentben – amit egyelőre elutasít –, a program döntő részének megvalósítását egyszerűen megakadályozza – írta a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh napilap.

Lesz találka?

Helyi megfigyelők szerint az új kormány csak akkor jöhet létre, ha a két legnagyobb párt, az ODS és a CSSD meg tud egyezni egymással valamilyen együttműködési formában. Topolánek elárulta: négyszemközti találkozót kért Paroubektől. A helyszínt és az időpontot nem közölték. A lapok szerint az ODS várhatóan felajánlja például a házelnöki tisztséget a szociáldemokratáknak. Hasonló alkura a kilencvenes években már volt példa Václav Klaus és Milos Zeman között.

A kommentátorok többsége ezért úgy véli: korai Topolánek optimizmusa, s elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani. Pillanatnyilag semmit sem lehet kizárni, még a nagykoalíciót, sőt az előre hozott választást sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik