Nagyvilág

Az unió a fogolytábor felszámolását követeli

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament kedden azt az állásfoglalást, amely a guantánamói amerikai fogolytábor felszámolását követeli.

A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott szöveg szerint nagyon aggasztóak a guantánamói táborban tartott foglyokkal szembeni visszaélésekről, foglyok öngyilkosságáról és a börtönben kitört lázadásról szóló hírek. A terrorizmus elleni küzdelem az állásfoglalás szerint nem folytatható olyan áron, hogy kockára teszi az alapvető és közös értékeket, mint amilyen az emberi jogok és a jogállamiság tisztelete.

Az EP jelezte, hogy elítéli a kínzás és kegyetlen bánásmód valamennyi formáját, és fontosnak tartja, hogy a nemzetközi joggal összhangban járjanak el. A képviselők azt követelik, hogy az amerikaiak hagyjanak fel a „különleges kihallgatási technikák” (például a szexuális megaláztatás, a foglyok magzati pozícióban való megláncolása, kutyákkal való félelemkeltés) alkalmazásával.

Az EP azt is „sajnálja, hogy a Pentagon láthatóan a megalázó bánásmódot tiltó sor törlését tervezi a foglyok kezelésére vonatkozó szabályzatból, az amerikai hadsereg kihallgatásokra vonatkozó szabályzatából pedig törölni kívánja a genfi egyezményre és az ENSZ kínzás elleni egyezményére történő kifejezett hivatkozást”.

Az orvosok szerepe

Az unió döntésével párhuzamosan megtiltotta tagjainak az amerikai orvosok legnagyobb érdekvédelmi szövetsége a kínzásokon és kényszerítő eszközöket alkalmazó kihallgatásokon való részvételt. Az 1847-ben alapított szövetség (American Medical Association) éves közgyűlésén hétfőn Chicagóban elfogadott jelentés hangsúlyozza az orvosok gyógyítási kötelezettségét, amely összeegyeztethetetlen a kényszerítő eszközöket alkalmazó kihallgatásokon való részvétellel. A jelentés előírja továbbá, hogy az orvosok etikai okokból nem vehetnek részt kivégzéseken, és nem kezelhetik a foglyokat azzal a céllal, hogy őket egészségügyileg a kivégzésre alkalmassá tegyék.


Az új etikai irányelv „megszünteti azon orvosok bizonytalanságát, akiknek a kihallgatásokon való részvételükkel kapcsolatban kell döntést hozniuk” – áll a hétoldalas jelentésben. A szövetség 2005 novemberében kérte fel etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a terrorizmussal gyanúsított külföldiek kihallgatásain tanácsadóként részt vevő orvosok ügyét, mivel több tagszervezetében is szóvá tették, hogy az ilyen közreműködés összeegyeztethetetlen a hippokratészi esküvel.


A világ egyik legnevesebb orvosi szakfolyóiratának számító New England Journal of Medicine közvetlenül ezt megelőzően arról számolt be, hogy orvosok, különösen pszichológusok és pszichiáterek 2002 óta az etikai határokat átlépve konzultánsként közreműködtek azokon a kihallgatásokon, amelyeken a vallatók a stressz és a jutalmazás kettős rendszerével igyekeztek hasznos információkat kicsikarni a foglyokból az amerikai fenntartású guantánamói (Kuba) börtöntáborban és az Abu Graib-i (Irak) börtönben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik