Nagyvilág

Kétszáz embert tartóztattak le Kairóban

Az ellenzéki Muzulmán Testvériség több mint kétszáz tagját vették őrizetbe helyi idő szerint hétfőn Kairóban az egyiptomi hatóságok.

A rendőrség közlése szerint a korábban törvénytelennek nyilvánított, de félig-meddig mégis engedélyezett szervezet aktivistái egy bebörtönzött társuk támogatására rendeztek tiltakozó megmozdulást, amikor a hatósági beavatkozás történt. Ennek keretében mintegy tízezer egyiptomi katona, illetve rendőr vette körül a csaknem kétezer tüntetőt, s közülük kétszázhúszat őrizetbe vett. A hatóságok gumibotokat, gumilövedékeket, illetve könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen.

Értesülések szerint legkevesebb tíz tüntető megsebesült, a rendőrség hivatalosan azonban csak az őrizetbe vételekről
számolt be.

Március óta a hatóságok a Muzulmán Testvériség több mint nyolcszáz tagját vették őrizetbe. A szervezet jelentősen előretört a legutóbbi parlamenti választásokon. A Muzulmán Testvériség jelenleg a törvényhozásban a képviselők egyötödével rendelkezik.

A szervezet neve már többször szóba került, legutóbb a 21 halálos áldozatot követelő dahabi merénylet kapcsán. „Északi beduinok tették, de ők csak eszközök. A szervezők fanatikus muszlimok voltak, és nem a beduinok!” – nyilatkozta néhány héttel ezelőtt a FigyelőNetnek Abu Szelim, az északi tarabin törzs egyik prominens személyisége. Elmondása szerint a felbujtók a szélsőséges egyiptomi Muzulmán Testvériség, illetve a vele kapcsolatban lévő al-Kaida tagjai voltak, akik pénzzel könnyen meggyőzték az arra hajlamos sivatagi beduinokat, akik hagyományosan rossz viszonyban vannak az egyiptomi hatóságokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik