Külföld

Kétmillió lengyel hagyta el hazáját

admin
admin

2006. 06. 13. 11:53

A bővítés óta kétmillió lengyel költözött az EU nyugati tagállamaiba munkát keresve, ami a legnagyobb népvándorlás napjaink Európájában.

Brit és lengyel lapok által idézett adatok szerint a 2004-es uniós csatlakozás óta kétmillió lengyel hagyta el hazáját, mert odahaza akkora a munkanélküliség, hogy még a korlátozásokkal együtt is egyszerűbbnek tűnt a nyugati államokban munkát találni. A 2004-ben csatlakozó országok munkavállalói közül a lengyelek bizonyultak a legmobilabbnak. Hivatalos összesítés ugyan csak a csatlakozási év végén született, de ebben az időpontban a lengyelek az első helyen szerepeltek azon a listán, mely a régi tagállamokban dolgozó kelet-európai munkavállalókat összesítette.

A hazájukat elhagyó lengyel emigránsok azonban csak mintegy fele dolgozik csak legálisan a lapok becslései szerint. Nyag Britanniába például több mint háromszázezer lengyel érkezett, igaz a szigetország már 2004. májusában megnyitotta munkaerőpiacát az újak előtt.

Érdekesség, hogy a harmadmilliós beáramlás a legnagyobb Anglia történetében a tizenhatodik századi hugenotta menekültáradat óta, amikor a nantesi ediktum megvonta a francia protestánsok szabad vallásgyakorlási jogát, ezért inkább az ország elhagyása mellett döntöttek.

A Gazeta Wyborcza közvélemény-kutatása szerint a lengyelek 84 százaléka szerint a nagymértékű kiáramlás „szégyen” Lengyelország számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.