Külföld

Drasztikus leépítés a külügyben

admin
admin

2006. 06. 13. 08:47

Húszszázalékos leépítés várható a Külügyminisztériumban, melynek korábbi vezetője, Somogyi Ferenc lapértesülések szerint vélhetően diplomataként folytatja pályafutását az Egyesült Államokban.

A jövőben 230 munkatársától válik meg a Külügyminisztérium, értesült a Népszabadság, mely úgy tudja, hogy a távozók több mint fele a Budapesten dolgozók közül kerül ki. A jelenleg mintegy harminc főosztály vagy annak számító szervezeti egység húszra zsugorodik, és minden egyes misszió vezetőjétől megtakarítási javaslatokat várnak.

A lap szerint külföldi képviseletek közül az idén többet már nem zárnak be. Jövőre viszont nem kizárt, hogy egyes nagyobb országokban összevonnak képviseleteket, vagy pedig több város között ingázó, úgynevezett „utazó diplomatával” oldják meg a magyar érdekek képviseletét.

A „lefogyasztott” külügyben négy szakállamtitkári posztot kell majd betölteni. Kérdés, hogy az európai ügyeket ki viszi: az eddig helyettes államtitkári poszton lévő Udvardi Iván vagy az Európai Ügyek Hivatalát eddig irányító, szintén karrierdiplomata Gottfried Péter. A Népszabadság úgy tudja, a „keleti politika”, elsősorban Oroszország szakállamtitkáraként Gilyán Györgyöt emlegetik, a másik két helyre pedig az eddig helyettes államtitkárként tevékenykedő Szőke László és Várkonyi László a legesélyesebb.

A külügy eddigi politikai államtitkára, Bársony András (MSZP) valószínűleg nagykövetként folytatja pályafutását, állomáshelyeként Londont emlegetik. A külügy éléről távozó Somogyi Ferencnek a lap értesülései szerintt szintén felajánlottak rangjához méltó posztot. A lehetséges helyszínek között elsősorban Washingtont és New Yorkot emlegetik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.